UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Poziv za učešće na radionici: Klimatske promene, gradovi, zajednice i jednakost u zdravlju / CliCCHE – Climate Change, Cities, Communities and Equity in Health

Screenshot 2023-02-24 at 15.34.58

Univerzitet u Beogradu, Arhitektonski fakultet u saradnji sa Univerzitetom u Kamerinu (Universita Degli Studi Di Camerino, Italy), Nacionalnim istraživačkim savetom iz Palerma (Consiglio Nazionale Delle Ricerche, Italy), Kiparskim institutom iz Nikozije (The Cyprus Institute, Cyprus) Institutom Univerziteta u Lisabonu (Instituto Universitario De Lisboa Portugal) i Gradom Valjevom, poziva studente Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog Fakulteta da se prijave za učešće na radionici:

Klimatske promene, gradovi, zajednice i jednakost u zdravlju
CliCCHEClimate Change, Cities, Communities and Equity in Health

Radionica se realizuje u okviru međunarodnog Erasmus + projekta CliCCHEClimate Change, Cities, Communities and Equity in Health (www.clicche.org), a biće organizovana u tri faze:

Faza I 
Tokom marta 2023
Uvodna prezentacija teme, lokacije i zadatka + seminar u formi predavanja
Tri petočasovna termina na UB-AF (15 sati rada na fakultetu + 5 dodatnih sati samostalnog istraživačkog rada)
Jezik: srpski i engleski

Faza II 
Druga polovina marta 2023
Intenzivni terenski rad u Valjevu i rad sa lokalnom zajednicom i lokalnim stejkholderima
Jednodnevna radna poseta Gradu Valjevu (10-12 radnih sati)
Troškovi puta, biće finansirani iz fonda CliCCHE projekta
Jezik: srpski

Faza III
Kraj marta i početak aprila 2023
Rad u studiju, kritičke diskusije, simulacione igre i finalna prezentacija razvojnih scenarija izabranog susedstva u Valjevu
Tri petočasovna termina na UB-AF i opciono u Gradu Valjevu (15 sati rada na fakultetu + 5 dodatnih sati samostalnog istraživačkog rada)
Jezik: srpski i engleski

PRIJAVA

Rok za prijavu: ponedeljak 06. mart 2023. godine, do 14.00h 
Prijave se podnose popunjavanjem formulara:
https://forms.office.com/e/iM41ALJLE8
Za popunjavanje ankete je neophodno korišćenje fakultetske e-mail adrese.

Radionica je otvorena za studente 1. godine svih Master studijskih programa (Master Arhitektura – modul Arhitektura, Urbanizam – Održivi grad, Arhitektonske tehnologije, Arhitektonsko konstrukterstvo, Integralni urbanizam i Unutrašnja Arhitektura), kao i za studente 4. godine Integrisanih studija Arhitekture, koji nastavu pohađaju na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Posebno ohrabrujemo studente slabijeg materijalnog statusa da uzmu učešće na radionici.

Broj studenata: 15
Kriterijumi za odabir studenata: prosečna ocena na dosadašnjim studijama i iskazano interesovanje za temu radionice (motivaciono pismo, do 150 reči), i priložen jedan originalan sopstveni projekat ili istraživanje u domenu ekološkog, klimstski senzitivnog i zdravog urbanog dizajna za sve.

Pitanja slati na: clicche@arh.bg.ac.rs

Detaljnije informacije o zadatku i očekivanim rezultatima studenti će čuti na uvodnom predavanju. Za sve polaznike, obavezno je dobro poznavanje engleskog i srpskog jezika.

NAPOMENA:
Svi studenti učesnici radionice stiču pravo na dodatne kredite za vannastavne aktivnosti.
Nakon zvaršetka radionice, od prijavljenih 15 polaznika biće izabrano 5 studenata koji će učestvovati na internacinalnom Joint intensive course, koji će biti realizovan od 22-26 maja 2023 u Lisabonu, Portugal. Učešće u ovoj aktivnosti, za 5 polaznika radionice, odnosno troškovi puta i smeštaja, biće finansirani iz fonda CliCCHE projekta.
Rezultati radionice će biti predstavljeni građanima i stejkholderima Grada Valjeva na posebnom događaju Multiplier Event – SOS AIR koji će biti organizovan u Valjevu, u jednom od jesenjih termina, na kome se očekuje aktivno učešće svih 15 polaznika radionice. Troškovi puta, biće finansirani iz fonda CliCCHE projekta.

O projektu CliCCHE

CliCCHE ima za cilj razvoj i testiranje najnovijih iskustava neformalnog učenja/nastave koji imaju za cilj da stimulišu motivaciju učenika, poboljšaju njihovo angažovanje i pojačaju njihov doprinos stvaranju participativnog okruženja. Interaktivni modaliteti vizuelizacije podataka (virtuelna, mešovita i proširena stvarnost), istraživanja javne umetnosti i urbanih simulacija biće korišćeni za stvaranje novih mogućnosti za učenje i omogućavanje učenicima i građanima da steknu prenosive veštine kao što je kompleksno i multidisciplinarno razmišljanje koje dolazi iz veze između urbanističkog planiranja, zdravlja ljudi, zaštite životne sredine, uticaja klimatskih promena i poznavanja participativnih procesa. U tom cilju, CliCCHE obrazovna metodologija i alati će se razvijati neprekidno uz doprinos i učešće reprezentativnih grupa građana, stručnjaka i javne uprave. ( https://clicche.org/ )

Više o CliCCHE projektu:

https://clicche.org/ 

http://www.arh.bg.ac.rs/cli-cc-he/?pismo=lat 

https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects/search/details/2021-1-IT02-KA220-HED-000032223  

Screenshot 2023-02-24 at 15.34.23