УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

PODREKA BANER ZA SAJT LAT

Уторак, 21.02.2023. са почетком у 12 часова, Амфитеатар Архитектонског факултета, Универзитет у Београду, Булевар краља Александра 73/II спр.

Архитектонски факултет – Универзитет у Београду има част да вас позове на предавање професора Бориса Подреке. Предавање ће се одржати у Амфитеатру Архитектонског факултета, Универзитет у Београду, у уторак, 21. фебруара 2023. у 12 часова. Предавање ће бити реализовано у сарадњи са амбасадом Аустрије у Београду, Аустријским културним форумом и Музејем примењене уметности у Београду.

Праћење предавања омогућено је и путем ЗООМ линка: https://zoom.us/j/96340922490?pwd=VXFESFJmOFlORCtUOHRxV0VIQ0lQdz09 

 

Добродошли!

portrait_bp copy

Биографија

Борис Подрека, архитекта и уметник, поникао у Средњој Европи баштини њену историјску и уметничку традицију. Одраста у вишејезичној средини и ствара у мултикултурном амбијенту на простору између Београда и Љубљане, Трста и Венеције, Беча и Штутгарта. Параметри његовог рада вуку корене из теорије архитектуре Земпера, Бетхера и Виоле де Дика. Под утицајем Вагнера и Плечника, он тематизује носећу конструкцију и материјалност, технику просторних слојева учи од Лоса, а нематеријалне карактеристике светлости изучава током својих дугих путовања по Оријенту.
Путем њему својствене поетике разлика, током свог готово пет деценија дугог архитектонског стваралаштва, Подрека напредује на свом потпуно личном путу који се манифестује кроз снагу израза бројних међународних остварења у осам европских држава, као и у Кини. Његове пројекте не карактерише у први план истурени симболизам, већ он доводи у везу формалне специфичности са темом и контекстом, чиме успева да наметне њихов властити, нови идентитет. Анализом елемената који већ постоје на лицу места успева да створи свој специфичан архитектонски одговор.

“Освајање простора зависи од кретања. Живот као на граници, од Београда преко Љубљане до Трста, Венеције, Атине и Беча, сталним кретањима и откривањима архитектура је добијала своје карактеристике. У Атини, коју је упознао због освојеног међународног такмичења, је открио град и просторни ехо, а у души постао урбаниста. Градови су простори који су део њега, а враћа им остављајући део себе у њих.
… тренутак када је напустио уметност и ушао у архитектуру је био када је спознао простор између…”

”О Борису Подреки и изложби „Архикултура”, из каталога изложбе Архикултура (30.1.2023-15.3.2023), Биљана Јотић, Музеј примењене уметности

VIENNA BIO CENTER 1 i 2

VIENNA BIO CENTER 1 I 2 Институт за молекуларну био-технологију Институт за молекуларну биљну биологију Грегор Мендел Беч, Аустрија 2003, 2005.