UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

New Project

Departman za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti Arhitektonskog fakulteta – Univerziteta u Beogradu, priređuje međunarodnu naučnu konferenciju, 8–9. decembra 2022, posvećenu obeležavanju jubileja – pedeset godina od usvajanja Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, koji se širom sveta odvija pod sloganom “The Next 50”. Održavanje naučne konferencije „Obrazovni programi – budućnost svetske kulturne i prirodne baštine“ omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Konferenciju su podržali Društvo za estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti Srbije i Centar za konzervaciju i restauraciju iz Beograda.

Središnju temu naučnog skupa čine pitanja izgradnje programa akademskog obrazovanja u oblasti konzervacije kulturne baštine. Na konferenciji će biti predstavljeno 25 izlaganja iz sedam država, koja razmatraju pitanja primene Konvencije, praksi zaštite i očuvanja kulturne baštine u nacionalnim okvirima, a posebna pažnja je usmerena na dosadašnje akademske obrazovne programe, ali i moguće pravce za izgradnju znanja, komunikacije i prezentacije kroz filozofske i praktčne okvire konzervacije kulturne baštine na akademskom planu.

Sastavni deo konferencije čini izložba studentskih radova „Univerzalne ideje vs Univerzalne vrednosti“ posvećena svetskoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Izložbeni posteri su kreirani u okviru Master i Integrisanih akademskih studija arhitekture, studijske celine – Teorijski diskurs 1 i Teorijski diskurs 3, na predmetima Savremeni principi očuvanja graditeljskog nasleđa i Religija i arhitektura.

Završna sesija Konferencije rezervisana je za PH Talks gde će studenti doktorskih studija kroz šest različitih tema posvećenih pitanjima kulturne baštine izneti svoja zapažanja, postaviti istraživačka pitanja i otvoriti diskusiju sa odabranim komentatorima i drugim učesnicima Konferencije.

Otvaranje i prvi dan Konferencije predviđeni su u svečanoj Sali na prvom spratu (br. 148) Zgrade Tehničkog fakulteta, a drugi dan će se održati u svečanoj sali Arhitektonskog fakulteta (br. 200).

Pozivamo akademsku i širu javnost da prisustvuje akademski upriličenom prazniku posvećenom nacionalnoj i kulturnoj baštini sveta.

Dobrodošli!

 

Program konferencije

za sajt AF

NASLOVNI PLAKAT IZLOŽBE-1