UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

h302 vol 2_POZIVNICA 21X21

Autorsko vođenje kroz izložbu organizovano je za petak 7. oktobar u 18.00 časova i subotu 8. oktobar u 12.00 časova.

Umetničkim projektom H3O2 Vol. 2 namera je da se nastavi, sad već tradicija da se kroz umetničku eksperimentalnu praksu istražuje struktura i neuhvatljiva forma vode, izabrana kao polazna tačka mladih autorki i autora koji zajedno istražuju principe projektovanja i umetničkog promišljanja zasnovane na strukturama i pravilima po kojima vizuelna pojavnost arhitektosnkog koncepta može da funkcioniše u galerijskom formatu, odnosno u okvirma galerijskog prostora. Izložba je zamišljena kao jedna vrsta umetničkog projekta, u kome se na jedan krajnje transdisciplinaran, ali u isto vreme i interdisciplinarna način prepliću, proširuju, i istražuju umetničke, ali i šire naučne discipline kritičko-umetničke operacionalizacije u izlagačkoj praksi.

Pomoću crteža, fizičkih modela, struktura, skulptura, asamblaža i instalacija u prostoru promišlja se struktura vode, kroz tumačenje jedne njene kapi, dok se procesi intuicije u umetničkom stvaralaštvu unaprećuju, a samim tim i mogući procesi projektovanja ambijenata u prostoru, čime se dolazi do formiranja jedinstvenog operativnog koncepta za nastanak umetničkog dela u prostoru.

Voda je tečnost koja je istovremeno dragoceni fenomen ali i sasvim svakodnevna neophodnost. U oblastima  nestašice i zagađenosti, nedostatak vode čini ovu tečnost tragičnom, dok je u oblasti njenog izobilja percipirana kao estetski objekat neuhvatljive forme i lepote, element moguće inspiracije, divljenja, uživanja, ali i kao metod naučno-umetničkog istraživanja prilkom strukturacije prostora.

U okviru projekta H3O2, voda se tumači i promišlja, odnosno posmatra kao alat strukturacije prostora, gradivni element prostora i ambijenata u njemu. Dakle, voda se posmatra kao metodološki alat za postizanje vizuelnog minimuma najvećeg konceptualnog maksimuma, kako u prostornom, tako i umetničkom stvaralaštvu, odnosno autorskom (prostornom) izrazu.

Koncept koji definiše umetnički projekat H3O2 je otvorenog tipa i kao takav je transformisan u program izlaganja N.O. Concept galerije u Beogradu, koji prati dati galerijski prostor tokom izlagačke sezone 2022. godine, a sa ciljem primene još jedne aplikativne pojavnosti arhitektonskog koncepta. Želja je da se još jednom ispitaju načini nove pojavnosti i promišljanja o vodi, njenoj primeni i mnogostrukim tumačenjima u diskursu arhitektonsko-umetničkog delovanja u operativnoj praksi. Takođe, kao jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta ostaje promocija savremenih arhitektonsko-umetničkih praksi neafirmisanih autora, ovog puta ne na otvorenom javnom gradskom prostoru, već u zatvorenom – galerijskom prostoru N.O. Concept galerije na Dorćolu, a koji se posmatra i dalje kao javni otvoreni prostor u koji svako može da uđe.

 

Namera nam je da prostor ili prostori galerije u kojem izlažemo posmatramo kao operativni poligon dejstva, gde je moguće stvoriti nove prostorne slike vode, nove ambijente i strutkure inspirisane vodom, a kroz Umetnički projekat H3O2 Vol. 2.

 

H3O2 se i dalje tumači kao formula za drugačiji pogled na vodu, vodu sa strukturom, vodu sa snagom da oblikuje prostor oko nas, vodu kao interaktivni alat u procesima strukturacije prostora. Takođe, ova formula se povezuje i metaforički tumači kroz razumevanje kovanice Akvatektorijum, odnosno promišlja kao jedan od načina formiranja prostora (ambijenta) iz vode. Tim imenom, odnosno temom je bio naslovljen studio projekat i prateća studentska radionica (školske 2021/2022 godine), a koja, sada već tradicionalno, prati predmet – Studio projekat na petoj godini završnih Integrisanih i Master akademskih studija na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pod mentorstvom redovnog profesora, arhitekte Dejana Miljkovića, a kao nastavak radionice H3O2, koja je sprovedena i izvedena u formi umetničkog projekta (realizovana izložba u Uličnoj galeriji) u prethodnoj godini.

Radionica pod nazivom „Akvatektorijum: prostorni ambijenti inspirisani vodom” istražuje je i nudi asptrahovane i intuitivne načine promišljanja, odnosno modelovanja objekata i  strutkura koje formalno i po temi, pripadaju elementu vode, kroz oblikovanja materijala koji je uzročno-posledično povezan sa vodom i njenom pojavom u prostoru/prirodi. U toku radionice istraživana je dualnost odnosa vode sa izgrađenim – artificijalnim i prirodnim – neartificijalnim okruženjem, kao tumačenje pojavnosti vode ili pak njenog odsustva prisustva, a kroz paradoks pojavnosti takve metologije rada. Tokom radionice i postprodukcije (nastanka) radova za izložbu, studenti su upoznati sa kompleksnim odnosima volumena, struktura i funkcija građenja prostora, izradom fizičkih modela, slika, crteža i prostornih struktura, koncepata i prototipa, a sa ciljem savladavanja specifičnih pristupa rešavanju savremenih projektantskih problema akvatekture, kroz modelovanje, crtanje i fotografisanje procesa istraživanja nastanka umetničkog projekta (dela).

Realizacija Radionice podrazumevala je praktično (operativno) izvođenje, stvaranje i nastanak (umetničkog dela), odnosno promišljanja o značenju koje jedno tako nastalo umetničko delo unosi u prostor, stvarajući (struktuirajući) specifičan ambijent vode u njemu. Tako dobijeni rezultati, koncepti i aplikativne metode su poslužile za postavku i struktuiranje izložbe nastalih radova u N.O. Concept galeriji.

Važno je napomenuti da je prvobitni Umetnički projekat H3O2 Vol. 1 nastao u namenskoj postprodukciji selektovanih radova za prostor Ulične galerije pod mentorstvom Miloša Stojkovića Minića, Milice Grbić i Nikole Dimitrovića, i to kao razrada dobijenih rezultata studentske Radionice H3O2 realizovane u okviru predmeta Studio projekat akademske 2020/21 na završnoj godini Integrisanih i Master studija Arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Ove akademske godine mentori, odnosno autori, kustosi i urednici izložbe i budućeg pratećeg kataloga su: likovni umetnik Stipić Dudvarski (Dudwarszky) Dušan i arhitekta Petrović Nevena, pored idejnog tvorca koncepta, arhitekte Miloša Stojkovića Minića.

Radovi studenata koji pretstavljaju polaznu tačku daljeg razvoja radova za isložbu, nastali su tokom nastavnog procesa u jesenjem semestru akademske 2021/2022, na predmetu Studio M03A – Projekat na drugoj, završnoj, godini Master akademskih studija arhitekture i Studio 07A – Projekat na petoj, završnoj, godini Integrisanih akademskih studija arhitekture na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao i prethodne godine ceo proces je vođen na studio projektu, pod mentorstvom arhitekte Dejana Miljkovića, redovnog profesora i saradnika u nastavi arhitekte Miloša Stojkovića Minića, asistenta. U ovoj akademskoj godini su gostujućih predavači i kritičari u procesima rada na predmetu i kasnijoj postprudukciji radova za izlaganje bili: likovni umetnik Stipić Dudvarski (Dudwarszky) Dušan i arhitekta Petrović Nevena.

Autori/kustosi projekta su sa studentima pozvani da odgovore na postavljenu temu Akvatektorijum – ambijenti inspirisani vodom kroz stvaranje umetničkih (prostornih) dela za predmetni prostor N.O. Concept galerije gde se umetnički projekat u ovoj izlagačkoj sezoni realizuje.

Autori projekta/izložbe: Miloš Stojković Minić,  Nevena Petrović, Dušan Stipić Dudvarski (Dudwarszky)   / Atrio

Atrio je grupa arhitektonsko-umetničke operativne prakse.

Urednici kataloga:  Miloš Stojković Minić, Nevena Petrović, Dušan Stipić Dudvarski (Dudwarszky)

Dizajn kataloga: Milica Đoković

Spisak učesnika izložbe: Aleksa Đorđević, Minja Gligorijević, Andrej Jovanović, Jovana Lučić, Irina Živković, Anita Pešić, Dušan Stipić Dudvarski (Dudwarszky), Nevena Petrović, Miloš Stojković Minić