UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Galerija SANU: Otavarnje izložbe „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta” 24. maja, u 19 sati

plakat Dobrović

U utorak, 24. maja, u 19 sati, u Galeriji SANU biće otvorena izložba „Nikola Dobrović – Pod zastavama modernih pokreta”, autora prof. dr Marte Vukotić Lazar i mr Bojana Kovačevića, koja predstavlja ovog eminentnog člana SANU kao osobu širokog uvida, temeljnog intelektualca, pisca brojnih kritičkih istoriografskih studija o arhitekturi i gradovima, profesora fakulteta, direktora Urbanističkog instituta Srbije, prvog gradskog arhitektu Beograda i bezmalo mitsku figuru naših arhitekata i kulturne javnosti.

Navedena izložba je centralni program u godini u kojoj se navršava 125 godina od rođenja arhitekte Nikole Dobrovića. Pored nje, planirana je serija događaja u organizaciji Srpske akademije nauka i umetnosti, uz učešće Arhitektonskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Udruženja arhitekata Srbije, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, Akademije arhitekture Srbije i Kulturnog centra Beograda.

Izložba je osmišljena kao sintezni prikaz celokupnog Dobrovićevog stvaralaštva i ima za cilj da, s jedne strane, predstavi ključne karakteristike Dobrovićevog dela, njegove ideje, zalaganja i postignute rezultate, a s druge, da osvetli milje, okolnosti, uslove i prilike u kojima je to delo nastajalo. Sva sabrana građa organizovana je u dva međusobno spregnuta korpusa. Jedan se tiče Dobrovićevog stvaralaštva, odnosno njegovog dela i delatnosti, a u drugom je težište na propratnim zbivanjima, uslovima i kontekstima u kojima je to delo nastajalo. U prepletu ova dva toka izložbena postavka nas vodi najpre do prikaza najreprezentativnijih dela, a potom, kroz periodizaciju i mnogobrojna svedočanstva, otkrivamo prirodu i razmere njegovog ukupnog stvaralačkog podviga. Nikola Dobrović, kao izuzetno snažna i znalačka ličnost, simbol je individualnosti i etike, vredan najvećeg poštovanja i trajnog pamćenja na prostorima Srbije, regiona, kao i u evropskim razmerama.

Na izložbi će biti prikazan veći broj projekata, ličnih predmeta, arhivske građe, umetničkih dela i dokumentarnih filmova koji se čuvaju u Arhivu i Biblioteci SANU, Muzeju nauke i tehnike – Beograd, Narodnom muzeju u Beogradu, Kući legata, Filmskim novostima kao i u brojnim privatnim kolekcijama.

Izložbu su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, Ministarstvo kulture i informisanja RS, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i „Ewe Comp d.o.o”.

  

8