UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

The Blaze-Virile

Pozivaju se studenti svih godina Doktorskih akademskih studija Arhitektonskog fakulteta da se prijave na radionicu: 

Belgrade MCMH Apartment: Interventions and Catchwords 

Povodom učešća fakulteta na međunarodnom projektu COST Action 18137 European Middle Class Mass Housing, u periodu od marta do maja 2022. godine Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet organizuje istraživačku radionicu Belgrade MCMH Apartment: Interventions and Catchwords. 

OPIS RADIONICE: U okviru rada na radionici studenti tragaju za inovativnim pristupima, metodama i tehnikama istraživanja velikih stambenih naselja nastalih u Beogradu/Srbiji/Jugoslaviji u drugoj polovini XX veka. Širi tematski okvir radionice određen je akademskim kontekstom aktuelnog međunarodnog projekta COST Action 18137, European Middle Class Mass Housing [https://mcmh.eu/], a ciljevi rada usmereni na pokretanje teme Vizije i revizije modernog stana u okviru Istraživačke laboratorije #4 (CID): Nasleđe modernizma. Težište rada je na analizi i prezentaciji modela transformacije pojedinačnih stambenih jedinica u okviru velikih stambenih naselja, a nastava je organizovana tako da podstakne analitičko i kritičko mišljenje i otvori istraživački poligon za kreativne interpretacije postavljene teme. Studenti koji pohađaju radionicu stiču pravo na dodatne kredite za vannastavne aktvnosti.  

METODOLOGIJA RADA: Kombinacijom interaktivne nastave i samostalnog istraživačkog rada, studenti postepeno formiraju zajedničku tematsku platformu i formulišu pojedinačne istraživačke teme. Rad na radionici je usmeren na razmišljanje o inovativnom metodama rada u studijama stambene arhitekture. 

PROGRAM: Radionica će biti organizovana kroz 5 sesija-blokova u periodu mart-maj 2022. godine. 

  1. Upoznavanje sa programom i učesnicima [05/03/2022].  
  1. Interaktivna nastava je organizovana u tri bloka:  
  1. (1) scenario [12/03/2022];  
  1. (2) montaža [19/03/2022];  
  1. (3) projekcija [16/04/2022].  
  1. Rezultati rada će biti prezentovani u okviru Beogradskog godišnjeg sastanka COST akcije EU-MCMH, [10-13/05/2022]. 

ISHOD: Ishod radionice je postavka interaktivne mape / izrada kratkog video podkasta (6-8’ / 15-20’). Ishodi radionice će se usaglašavati i oblikovati u odnosu na specifična interesovanja studenata uključenih u radionicu.  

REALIZACIJA: dr Marija Milinković, docent; dr Milica Milojević, docent; dr Pavle Stamenović, docent; Dalia Dukanac, PhD kandidat 

GOST KRITIČAR: dr Monica Pacheco, ISCTE-IUL, Lisbon 

ORGANIZACIJA: Arhitektonski fakultet u saradnji sa COST Action 18137 European Middle Class Mass Housing 

PRIJAVA: Radionica je otvorena za studente doktorskih akademskih studija. Broj učesnika je ograničen. Kako bi se studenti prijavili potrebno je da popune podatke na sledećem linku: 

https://forms.office.com/r/YAvazztz36 

Rok za prijavljivanje je petak 04.03.2022.  

Potrebno je aktivno znanje i korišćenje engleskog jezika. 

ILUSTRACIJA: Frame grab iz muzičkog spota The Blaze – Virile 

https://www.youtube.com/watch?v=UivZrL2znh0