UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Jednodnevna poseta studenata Master studija unutrašnja arhitektura arheološkim lokalitetima antičkog Sirmijuma u Sremskoj Mitrovici, 21. oktobar 2021. godine

IMG_9455

Lokalitet CARSKA PALATA, foto: Dejan Todorović

 

Master akademske studije Unutrašnja arhitektura – I godina

Izborni predmet 2 – profesionalni kontekst: STRATEGIJA DIZAJNA

U okviru nastave u zimskom semestru školske 2021/22 godine na I godini Master akademskih studija Unutrašnja arhitektura Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na izbornom predmetu Strategija dizajna (rukovodilac: doc. dr Milena Kordić, asistent Dejan Todorović), u četvrtak 21. oktobra realizovano je jednodnevno studijsko putovanje sa posetom arheološkim lokalitetima antičkog grada Sirmijuma, Arheološkog muzeja i Muzeja Srema u današnjoj Sremskoj Mitrovici.

IMG_9347

Lokalitet CARSKA PALATA, foto: Dejan Todorović

IMG_9420

Lokalitet CARSKA PALATA, foto: Dejan Todorović

 

Obilazak Sremske Mitrovice organizovao je Bojan Popović iz Arheološkog instituta, koji je studente proveo kroz najznačajnije lokalitete i omogućio im specijalizovana stručna vođenja. Studenti su posetili lokalitet Carska palata, Muzej Srema sa lokalitetom 85, lokalitet 31, lapidarijum Muzeja Srema (Kuća porodice Bajić), lokalitet Crkva sv. Dimitrija kao i Žitni trg, suočivši se na taj način sa značajem, vrednostima i potencijalima arheološkog nasleđa Sirmijuma. Studenti su imali priliku da iz prve ruke čuju probleme i dobiju ulazne parametre za rad na zadatku.

IMG_9466

MUZEJ SREMA i lokalitet 85, foto: Dejan Todorović

IMG_9516

MUZEJ SREMA, foto: Dejan Todorović

IMG_9551

Lokalitet 31, foto: Dejan Todorović

 

Aktuelan problem Arheološkog instituta kao i grada Sremske Mitrovice je nedostatak strategije za približavanje publici ovako važnih potencijala koji ostaju nezapažen čak i uz redovne aktivnosti turističke organizacije. Sa druge strane, studenti se upoznaju sa procesom i uče da odgovore na izazove rada u konkretnom prostoru, na konkretnom zadatku, povezujući se direktno sa stručnjacima i predstavnicima institucija relevantnim za rad na rešavanju ovog problema.

IMG_9626

MUZEJ SREMA – Lapidarijum, foto: Dejan Todorović

IMG_9708

MUZEJ SREMA – Lapidarijum, foto: Dejan Todorović

 

Nastava na predmetu obuhvata sticanje znanja i razvijanje logike o proširenom polju projektovanja enterijera, koji su u ovom slučaju kontekstualizovani na primeru strateškog promišljanja i dizajniranja intervencija ili događaja u otvorenom javnom prostoru, sa ciljem isticanje i promovisanje značaja arheoloških nalaza iz perioda antike.

IMG_9769

Lokalitet ŽITNI TRG, foto: Dejan Todorović