UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Kolarevic_Branko_IAAC_MONIKA-WITTIG_main

Pozivamo Vas da prisustvujete predavanju koje će održati prof. Branko Kolarević u ponedeljak, 20. decembra 2021. godine u 18.00 časova u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta, na predmetu Tehnologija arhitektonskih objekata.

 

BUILDING DYNAMICS: EXPLORING ARCHITECTURE OF CHANGE

Ovo predavanje ispituje osnovne koncepte, značajne prošle i sadašnje projekte koji se bave interaktivnim okruženjem koje reaguje, odnosno zgradama koje mogu da promene svoju konfiguraciju, izgled i uslove sredine kao odgovor na obrasce okupacije i konteksta (a zauzvrat mogu i da ih oblikuju). Glavni argument je da promena u arhitekturi nije ni adekvatno adresirana ni istražena teoretski, eksperimentalno ili fenomenološki.
[Predavanje je zasnovano na istoimenoj knjizi objavljenoj 2015. godine. Prva verzija ovog govora održana je kao uvodna reč EmTech-a za 2012. u AA-u Londonu.]

Mesto i vreme
Predavanje će se održati u ponedeljak, 20. decembra 2021. godine u 18.00 časova u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta, Bulevar kralja Aleksandra 73/II.

Biografija predavača
Branko Kolarević je dekan Hilier koledža za arhitekturu i dizajn na Tehnološkom institutu u Nju Džersiju (NJIT). Predavao je arhitekturu na nekoliko univerziteta u Severnoj Americi i Aziji: Univerzitet Pensilvanija, Univerzitet Kalgari, Univerzitet Hongkong i držao predavanja širom sveta o upotrebi digitalnih tehnologija u projektovanju i građenju zgrada. Objavio je nekoliko značajnih knjiga iz oblasti primene računara u arhitekturi, kao autor ili urednik: Mass Customization and Design Democratization (sa Hose Pinto Duarteom), Building Dynamics: Exploring Architecture of Change (sa Verom Parlać), Manufacturing Material Effects (sa Kevinom Klingerom), Performative Architecture (sa Alijem Malkavijem), Architecture in the Digital Age. Bio je na rukovodećim pozicijama kao predsednik Asocijacije za kompjuterski potpomognuto projektovanje u arhitekturi (ACADIA), Kanadskog arhitektonskog odbora za sertifikaciju (CACB) i Asocijacije univerzitetskih škola za arhitekturu (ACSA). Dobitnik je ACADIA nagrade za inovativna istraživanja 2007. godine i ACADIA nagrade za izvrsnost 2015. Doktorirao je 1993. i magistrirao 1989. na Harvard Univerzitetu. Osnovne studije završio je 1986. na Univerzitetu u Beogradu Arhitektonskom fakultetu.

 

 

 

Slika predavanje Branko K