UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izlozba-50-do-50-Galerija-LAG (naslovna)

U galeriji LAG u Beogradu, 12. oktobra u 20h, biće otvorena izložba 50 istaknutih autora iz oblasti arhitekture i dizajna sa teritorije Srbije, do 50 godina starosti.

Sticajem već poznatih okolnosti, arhitekte i dizajneri duže vremena nisu imali prilike da izlažu svoja novija autorska ostvarenja. Još manje je bilo prilika za susret, upoznavanje i razmenu iskustva. Prvi put posle kraće pauze, istaknuti autoriteti u ovim oblastima će moći da svoje najbolje projekte i realizacije prikažu stručnoj i široj javnosti, a to sve u okviru jednog prostora.

 

Izložba „50 do 50“

Balkanski Arhitektonski Bijenale (BAB) ove godine navršava 10 godina svog postojanja. Članovi udruženja želeli su da, zajedno sa svojim kolegama i saradnicima, obeleže ovaj značajni jubilej predstavljajući domaću arhitektontsku i dizajnersku scenu na izložbi koja je simbolično nazvana „50 do 50„.

Cilj izložbe je afirmacija, prezentacija i promocija 50 domaćih autora koji pripadaju novom talasu stvaralaštva, odnosno imaju do 50 godina.

Na izložbi će svoje referentne radove predstaviti 40 arhitektonskih biroa i 10 dizajnera iz Srbije koji su svojim autorskim pristupom značajno uticali na razvoj lokalne kreativne scene.

„Odabrani izlagači bili su u obavezi da poseduju aktivnu produkciju u poslednjih pet godina. U slučaju arhitektonskih biroa – da kontinuirano projektuju objekte i enterijere. Od dizajnera nameštaja zahtevalo da se imaju serijski proizvedene komade, koji su u poslednjih pet godina u prodaji“ – navodi Marko Stojanović, istoričar umetnosti i selektor izložbe.

Arhitektonski biroi biće predstavljeni kroz plakate veličine 70×100 cm i makete izvedenih objekata. Proizvođači nameštaja prikazaće svoje istaknute proizvode – nameštaj i rasvetu.

Izložba će biti održana u prostorijama galerija LAG, koja se nalazi u sklopu tržnog centra Galerija Beograd. Izložba će biti otvorena do 15. novembra, a njeno otvaranje zakazano je za utorak, 12. oktobar, u 20h. Na samom otvaranju izlagačima i gostima će se obratiti Marko Stojčić, glavni urbanista grada Beograda.

 

Od A do Z: Izlagači i partneri

U segmentu „arhitektura“, svoje projekte i radove izložiće (azbučnim redom): AKVS, A3 Studio, A4 Studio, Alterno Inc, Ana Nenadović, Antipod Studio, Arhitektura Buđevac, BG Arh, Bureau Cube Partners, DAB Studio, Danilo Dangubić, Domus Arhitekti, ENND Studio, Fluid Studio, Folić Architects, Gušić Arhitektura, Inka Studio, Kontra Studio, Ksenija Đorđević, Kuzmanović + Fijala, MADA Studio, MAPA Arhitekti, Miloš Milivojević, Modelart Arhitekti, MODULAR, N-Martin Studio, Proambo Studio, Re:ACT, Remorker Arhitekti, Savremena Arhitektura, Studio Sonja Brstina, Studio Meteor, Studio OBE, Studi OPNA, Studio Simović, Teking, Unknown Studio, URED Studio i Zabriskie Studio.

U segmentu „dizajn“, svoje projekte i radove izložiće  (azbučnim redom): Charlie Pommier, Craftka, Dsignedby, Flame Furniture, Floem, Garda Furniture, Hookl & Stool, Kora Studio, LAURA, Minoo, MOD, Vanquish, Wood Line i Wood Mood.

Održavanje izložbe podržala je Privredna Komora Srbije.

Kompanije ACOELMATFEALhiCAD su pokrovitelji događaja, dok je portal Gradnja medijski partner.


Uvertira za BAB 2021

Izložba „50 do 50“ predstavlja uvertiru za glavni događaj – BAB 2021, koji će biti održan u decembru. Kao i mnogo puta do sada, na ovogodišnjem Balkanskom Arhitektonskom Bijenalu gotove sve države iz regiona će na sličan način prikazati svoje arhitektonsko-dizajnerske aktivnosti.

Kustos izložbe je arhitekta Nebojša Glišić, jedan od osnivača BAB-a. Zemlja-gost ove godine je Hrvatska, čiji komesar će biti arhitekta Saša Begović iz zagrebačkog studija 3LHD.

Pored glavne izložbe u okviru ovogodišnjeg BAB-a, biće organizovana i naučna konferencija, kao i dve prateće izložbe: Brutalizam na Balkanu i Savremeni stan u Beogradu.

Podsetimo se, ovogodišnji BAB će se održati od 8. do 16. decembra u prostoru Bioskopa Balkan. Rok za prijavu i registraciju za ovogodišnje Balkansko Arhitektonsko Bijenale je 15. oktobar 2021. godine.

Više informacija o načinu prijavljivanja zainteresovane arhitekte i dizajneri mogu pogledati ovde.

Izlozba-50-do-50-Galerija-LAG (ucesnici)