UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

thumbnail_YaelReisner_NAARO_HR_01 2

Yael Reisner, Photo by NAARO Studio

OTVORENO PREDAVANJE

ČETVRTAK, 7. OKTOBAR 2021.

18:00

AMFITEATAR AF

ZOOM:

 

JAEL RAJZNER (YAEL REISNER)
LEPOTA JE PONOVO U IGRI (IN ARCHITECTURE BEAUTY MATTERS ANEW)

 

Digitalni dizajn nastavlja da utiče na arhitektonski diskurs, ne samo zbog promena u načinu njegove proizvodnje, već uspostavljanjem novog značenja. Sam izraz „post-digitalno“ uveli su računarski dizajneri i umetnici, koji sugerišu da su digitalni dobici u arhitektonskom dizajnu uvećani ljudskim rasuđivanjem i kognitivnom intuicijom.

 

Arhitekta dr Jael Rajzner kombinuje arhitektonsku praksu sa istraživačkim, nastavnim i kustoskim radom. Rođena u Tel Avivu, Rajzner je diplomirala biologiju, sa koje je prešla na arhitekturu, a završila studije na AA u Londonu i doktorirala na RMIT -u, U Melburnu. Rajzner je bila gostujući urednik komplementarnog broja Arhitektonskog Dizajna, AD 2019. godine u izdanju Vilei -a u Velikoj Britaniji, pod naslovom: Beauty Matters, Human Judgement and the pursuit of New Beauties in Post Digital Architecture.

 

Jael Rajzner Studio posvećen je istraživačkim projektima, koji su pretežno fokusirani na dobrobit ljudskog i izgrađenog okruženja, u kome se teži iskustvu lepote. Njeni javni radovi uključuju: Take My Hand, Rights and Veddings, instalaciju koja je istraživala ljudska prava i dobrobit na Placa de La Merce, Barcelona (2014) u produkciji Fondacije Enric Miralles.

thumbnail_Yael Reisner-AD Mag and TAB catalogue-2019

Beauty Matters; Human Judgement and the Pursuit of New Beauties in Post-Digital Architecture. AD magazine, 2019, Wiley, UK
Beauty Matters; Civilisation Could Not Exist Without the Experience of Beauty. TAB 2019’s catalogue, Estonian Center of Architecture