UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

1080x1080_letnja skola FINAL-04

Future Architecture/BINA Letnja filmska škola

Kada bi ovi zidovi govorili

Beograd, 17 – 26. 09. 2021.

 

O letnjoj filmskoj školi

Od 17. do 26. 09. 2021. godine, u okviru Future Architecture Platform, BINA realizuje destodnevnu filmsku školu. Ovogodišnji program platforme Future Architecture link nosi zajednički naslov Pejsaži brige/ Landscapes of Care, a BINA filmska škola Kad bi ovi zidovi govorili/If These Walls Could Talk će biti posvećena zgradi Doma štampe.

Zgrada je sagrađena na Trgu republike u Beogradu između 1958-1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića i oblikovana u duhu savremene arhitekture. Kao delo značajnih arhitektonskih i urbanističkih vrednosti, od 2019. godine utvrđena za kulturno dobro.

 

Cilj škole je da se polaznici upoznaju sa objektom, njegovom arhitekturom, istorijom, sadržajima i korisnicima i u kratkoj filmskoj formi (do 3 minuta) daju svoj doživljaj/viđenje, komentar trenutnog stanja ili sugestiju njegovih potencijala u budućnosti.

 

Škola podrazumeva mentorski pristup kroz proces istraživanja i produkcije filma/video rada i obuhvata radionice, predavanja, projekcije, Q&A sesije, grupni i individualni rad, snimanje na lokaciji, montažu i obradu zvuka, kao i završnu javnu prezentaciju produciranih filmova/video radova.

 

Glavni mentor FA/BINA filmske škole 2021 je Dejan Petrović, reditelj i osnivač Međunarodnog studentskog filmskog kampa  Interakcija.

Ostali mentori iz oblasti filma su: Vojin Vasović, reditelj; Jelena Maksimović, montažerka i Dragan Vildović, snimatelj.

Mentori iz oblasti arhitekture su  finalisti konkursa Future Architecture Open Call 2021: Julia Udall, Alex De Little, Jon Orlek, Joe Gilmore and Richard Cook, Sonic Acts of Noticing (Velika Britanija); Ana Ulrikke Andersen (Norveška); Nina Bačun (Hrvatska); Dea Widya (Indonezija); Viktória Mravčáková, Spolka Kolektiv (Slovačka).

Kordinatorke radionice su: Slađana Petrović Varagić i Ana Ostojić.

 

Kome je škola namenjena?

Škola je namenjena studentima i profesionalcima iz oblasti arhitekture, urbanizma, audio-vizuelnih umetnosti, kao i drugim pojedinacima mlađim od 35 godina iz  Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije, a koji su zainteresovani za istraživanje u polju filma i arhitekture.

 

Program letnje škole je dvojezičan (srpski i engleski jezik).

Organizator obezbeđuje predavanja i konsultacije sa mentorima, dok polaznici obezbeđuju neophodnu opremu za produkciju radova (kamera, oprema za snimanje zvuka, montažna jedinica), kao i smeštaj i ishranu tokom realizacije radionice.

 

Prijavu možete pronaći ovde.

 

Rok za prijavljivanje:  4. 7. 2021. godine

O rezultatima konkursa, koji će biti objavljeni najkasnije do 19.7.2021. godine, kandidati će biti obavešteni putem mejla.

 

Ukoliko imate pitanja, možete nas kontaktirati putem mejla letnjaskola@bina.rs

 

FA/BINA Letnja filmska škola se organizuje u saradnji sa  CAFx Summer SchoolMAXXI Museum of 21st Century Arts in Rome  i  Oslo Architecture Triennial (OAT).