UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

1920x1080_za sajt-10

22.04-20.05.2021.

Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA se održava od 22. aprila do 20. maja 2021. godine u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda.

U skladu sa tradicionalnim predstavljanjem srpske arhitekture, posle Bogdana Bogdanovića, Nikole Dobrovića, Ivana Antića i Aleksandra Stjepanovića, ovogodišnje izdanje BINA biće u znaku beogradskog stanovanja i arhitekture stambenih zona i celina. Kroz prikaz kompleksnosti ideja Beogradske škole stanovanja će se pratiti geneza, kao i tipološke i morfološke promene u razvoju misli o stanogradnji na primerima tri susedstva, kroz tri perioda – 60-te, 70-te i 80-te godine, a na nivou dve grupe analiza: urbanističko-arhitektonske i projektantskih razmera.

BINA se ove godine realizuje kroz četiri programske celine, a namera organizatora je da se kroz niz programskih formata – izložbi, predavanja, pratećih programa i tematskih šetnji, predstave kvalitetna ostvarenja koja su realizovana u oblasti arhitekture, sa posebnim osvrtom na Beograd i region, kao i na doprinos i domete koji su domaći arhitekti postigli u sferi savremenog stanovanja.

BINA u 2021. godini obeležava 16 godina svog postojanja, tokom kojih je od inicijative grupe entuzijasta izrasla u relevantnu međunarodnu manifestaciju sa širokim spektrom institucionalnih i pojedinačnih partnera. Nizom raznovrsnih stručnih, ali i popularnih programa iz oblasti arhitekture i umetnosti, više od deceniju i po BINA obogaćuje kulturni život Beograda i Srbije. Tokom mesec dana trajanja festivala, BINA producira i nove programe iz oblasti arhitekture u najširem smislu i domaćin je brojnim međunarodnim programima. U periodu između dva festivala BINA programi gostuju u zemlji i regionu.

BINA se održava uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Ministarstva kulture i informisanja RS i Inženjerske komore Srbije, a uz podršku brojnih partnera i prijatelja manifestacije.

Svi programi BINE su besplatni. Pozivamo Vas na programe Bina festivala koje možete naći na sajtu.

Više informacija: www.bina.rs

16 bina_program_20 april_SR (1)

Bevk Perovic arhitekti  Brdo F2 Housing Ljubljana 2018

Stambeno poslovni objekat Dexon - Goran Vojvodić

Beogradsko stanovanje, Fotografija je iz arhive Tome Devalda (1921-1995), direktora Direkcije za izgradnju Novog Beograda.

Heroja Tepića - Dejan Miljković