UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

FUNKCIONALNOST, PRILAGODLJIVOST, MODULARNOST, TIPIZIRANOST, MONTAŽNOST – ARHITEKTURA ALEKSANDRA STJEPANOVIĆA

1080x1080_stjepanovic

Galerija Dessa, Ljubljana

Ponedeljak, 21. septembar u 20.00 sati

Autori izložbe:
Jelica Jovanović (koncepcija i tekst), Relja Ivanić (fotografija) i Marko Kažić (dokumentarni film).
Postavka: Marina Dokmanović
Produkcija i realizacija: Beogradska internacionalna nedelja arhitekture/BINA 2019

 

Na tragu opredeljenja da se svake godine značajan deo programa posveti jednom od naših najrenomiranijih arhitekata, posle Nikole Dobrovića i Ivana Antića, u fokusu BINA 2019 je bilo delo profesora Aleksandra Stjepanovića, arhitekte koji je svoje najznačajnije objekte realizovao tokom osme i devete decenije 20. veka. Period neposredno posle drugog svetskog rata, u Jugoslaviji, kao i u čitavoj Evropi, bio je obeležen izrazitim manjkom stambenih kapaciteta i velikim prilivom ljudi u gradove.
U društvu koje je od arhitekata očekivalo i zahtevalo da arhitektura bude visokog kvaliteta – a skromna i racionalna, industrijski proizvedena – a autorska i originalna, Aleksandar Stjepanović u svim kontekstima i u svim autorskim timovima uspeva da isporuči vrhunska rešenja, koja i danas, decenijama kasnije, služe kao reperi domaćeg stvaralaštva. Modularnost je uporište njegove arhitekture – a ne prepreka, prefabrikacija je polje eksperimenta – a ne neprilika, normirana arhitektura je autorski izazov – a ne stega. Arhitektura i urbanizam su neodvojive kategorije prostornosti koje on kroz veštu upotrebu betona, opeke i bakarnog lima oblikuje tako da se enterijer preliva u javni prostor, a okruženje prožima unutrašnjost objekata. Objekti građeni limitiranim društvenim, odnosno javnim sredstvima i od betona, gotovo proskribovanog materijala, zahvaljujući izdašnim i promišljenim prostorima i upečatljivim likovnim detaljima postaju vizuelni simboli grada.

stjepanovic - stambeni blokovi 22 i 23 novi beograd stjepanovic - zgrada filozofskog fakulteta u novom sadu stjepanovic - zgrada fdu u bulevaru umetnosti novi beograd stjepanovic - zgrada filozofskog fakulteta u novom sadu (2) stjepanovic - deciji vrtic blok 22 novi beograd