UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

8. naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „LOKALNA SAMOUPRAVA U PLANIRANJU I UREĐENJU PROSTORA I NASELJA: PROSTORNE INTEGRACIJE“

DETALJI 

Asocijacija prostornih planera Srbije i Univerzitet u Beogradu – Geografski fakultet, u saradnji sa Opštinom Herceg Novi, Filozofskim fakultetom Univerziteta u Crnoj Gori, Ministarstvom za održivi razvoj i turizam Crne Gore i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije organizuju osmi naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „LOKALNA SAMOUPRAVA U PLANIRANJU I UREĐENJU PROSTORA I NASELJA: PROSTORNE INTEGRACIJE“, Herceg Novi, Crna Gora, 23. – 25. april 2020. godine.

Čitav mozaik prostornih i razvojnih problema, na poseban način produbljuju neke postojeće i nameću nove izazove za lokalne zajednice, što je motivisalo organizatore da organizujue poseban naučno-stručni skupa na temu “Lokalna samouprava u planiranju i uređenju prostora i naselja: PROSTORNE INTEGRACIJE”.

Više od 200 učesnika iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bugarske i dr, različitih profila – prostorni i urbani planeri, arhitekte, turizmolozi, geografi, demografi, sociolozi, ekonomisti, stručnjaci iz oblasti životne sredine, inženjeri i mnogi drugi, predstaviće sektorske i integralne probleme, i pokušati da rasvetle zahteve aktuelnog momenta u planiranju prostora, elaborirati mogućnosti koje pružaju evropski projekti i fondovi i kakav je njihov uticaj na unapređenje opšteg stanja razvoja, ukazati na strategije i ostale razvojne dokumente važne za integralno planiranje.

Praktična iskustva i naučni zaključci koji će biti predstavljeni činiće kvalitetan osnov za unapređenje i razvoj nauke i prakse i značajan doprinos upravljačkim strukturama na svim nivoima vlasti, naročito nosiocima vlasti na lokalnom nivou u rešavanju problema sa kojima se suočavaju.

Paralelno sa naučno-stručnim skupom prirediće se i izložba Planerska umrežavanja IV, gde će biti predstavljeno više od 50 planova svih nivoa iz Balkanskih zemalja i okruženja.

Imajući u vidu aktuelnost skupa, pozivamo Vas da svojim prisustvom podržite skup, i da sa svojim saradnicima aktivno učestvujete u radu skupa.

Nadamo se da ćete naći vremena za ovu aktivnost i na taj način doprineti uspešnom radu skupa i formiranju kvalitetnih zaključaka koji će omogućiti dalju afirmaciju i unapređenje planiranja i uređenja lokalne samouprave.

 

TEME NAUČNO-STRUČNOG SKUPA

  1. PRAVNI I INSTITUCIONALNI OKVIR PLANIRANJA I UREĐENJA PROSTORA I NASELJA
  2. TURIZAM KAO FAKTOR LOKALNOG RAZVOJA
  3. SAOBRAĆAJ KAO OSNOVA REGIONALNIH INTEGRACIJA
  4. PRITISCI NA PROSTOR, INSTRUMENTI ZAŠTITE I OTPORNOST ŽIVOTNE SREDINE
  5. RADOVI MLADIH ISTRAŽIVAČA

 

Više informacija možete pronaći na web adresi Asocijacije www.apps.org.rs