UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba: “Candilis – Josić – Woods | Pedeset godina od prelomne 1968″ u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Kolektiv_Logo120x120

Strukovno udruženje Kolektiv Arhitekata u saradnji sa Kulturnim centrom Srbije u Parizu predstavlja izložbu “Candilis – Josić – Woods | Pedeset godina od prelomne 1968″. Izložba prati rad ovog značajnog arhitektonskog tria, čiji je jedan od članova bio i Aljoša Josić – francuski arhitekta srpskog porekla.

​Kroz niz crteža, video zapisa i planova projekata nastalih između 1953. i 1968. prati se evolucija biroa od prvih urbanističko stambenih projekata pa sve do razvoja ideje “ground scraper”-a na osnovu koje je izveden i značajan projekat Slobodan univerzitet Berlina 1968 godine. Te godine, na vrhuncu kreativne energije, Candilis – Josić – Woods prestaju sa saradnjom ostavljajući za sobom impresivni projktantski i teoretski opus jasno postavljajući arhitekturu kao instrument i moderator društvenih odnosa.

Ta 1968. godina je i godina studentskih nemira čiji su zahtevi bili i zahtevi za promenom tradicionalnog načina studiranja na Ecole De Beaux Arts uz zahtev studenata za upliv novih ideja čiji su nosioci, između ostalih, bili i Kandilis, Josić i Vuds.

Izložba će biti otvorena u subotu, 15. decembra 2018. godine u Kulturnom centru Srbije u Parizu od 18.00 do 19.00 časova. Izložba traje do 08. februara 2019. godine.

Candilis-Josic-Woods_group_photo

Georges Candilis (levo), Alexis Josic/ Aljoša Josić (u centru) i Shadrach Woods (desno).

Candilis-Josic-Woods_02

Candilis-Josic-Woods_01

Candilis-Josic-Woods_03

Izložba: “Candilis – Josić – Woods | Pedeset godina od prelomne 1968″ u Kulturnom centru Srbije u Parizu | Foto © Centre Culturel de Serbie