UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Designer_in_Residence-2018

Izvor: Nova Iskra

Nova Iskra sa zadovoljstvom objavljuje ovogodišnji otvoreni poziv za Designer In Residence program – jednomesečni rezidencijalni boravak u Francuskoj, namenjen dizajnerima, umetnicima i drugim autorima koji su aktivni u domenu digitalne umetnosti i dizajna interakcije.

Razmena autora odvija se kroz platformu CREATE IN RESIDENCE, multidisciplinarni međunarodni program koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, festivalom Krokodil i nizom partnerskih organizacija. Ove godine, među partnerima su ponovo i najveća švedska organizacija za podršku umetničke produkcije IASPIS, Francuski institut u Beogradu i Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije, te AMI / Dynamo i LFO/ZINC makerlab iz Marseja i Goethe Institut u Beogradu, kao i EUNIC mreža u Srbiji.

Rezidencijalni boravak srpskog autora u Marseju će biti realizovan u novembru 2018, dok će istovremeno Nova Iskra u Beogradu ugostiti po jednog dizajnera iz Švedske i Francuske, nakon gostovanja Andrea Pahla iz Nemačke tokom maja meseca.

marseille-vichie81-Shutterstock_opt

Marseille © vichie81/Shutterstock

Tokom proteklih godina, platforma DinR proširila je svoje delovanje sa Švedske i na druge zemlje, pa tako Nova Iskra objavljuje otvoreni poziv za jednomesečni rezidencijalni boravak u Marseju. Ovogodišnji boravak u Marseju fokusiran je na domen digitalne umetnosti i dizajna interakcije. Gostujućeg autora iz Srbije će u periodu od 07. novembra do 07. decembra 2018. godine podržati dve lokalne organizacije, obe locirane u kreativnom centru Friche la Belle de MaiDYNAMO inkubator i LFO/ZINC makerspace.

2016_Create-in-Residence_03

AMI Centre, Marsej, Francuska | Foto © AMI Centre

Pored toga, rezident iz Srbije će imati prilike da se predstavi u okviru program bijenala Chroniques koje se tokom novembra odvija u Marseju i i gradu Aix-en-Provence, u okviru koga će biti predstavljene izložbe, audio-vizuelni nastupi, instalacije u javnom prostoru, konferencijski programi i prateći sajam. Koncept programa i dalje ostaje “open-end”, što znači da se od učesnika ne očekuje da svoju ideju u celini realizuju ili završe tokom svog boravka, već samo da vreme provedeno na rezidenciji iskoriste za razvoj projekata iz ovog domena.

Chroniques-2018_c

Troškovi puta, smeštaja i stipendije biće pokriveni, a autori će biti u obavezi da se uključe u programe lokalnih organizacija tokom svog boravka, kroz javne prezentacije, učešće i organizaciju radionica i, u ovom slučaju, uključivanje u program bijenala Chroniques.

Svi autori zainteresovani da se prijave, treba da popune online formular na ovom linku, najkasnije do 08. jula 2018. godine u ponoć.

Pored popunjavanja formulara, potrebno je poslati svoj CV i portfolio e-mailom na adresu relja@novaiskra.com.

Samo kompletne prijave sa pratećom dokumentacijom će ući u razmatranje.

2018_LFO-Fablab-Marsej-01

2018_LFO-Fablab-Marsej-02

LFO/ZINC makerspace u Marseju.