UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Rekompozicija, Šeru, dolina Malvalja, Švajcarska | Foto © Pino Brioschi

Studenti I godine Osnovnih i Integrisanih akademskih studija su u utorak, 17. aprila 2018. godine, umesto redovnog predavanja u 08.15 časova u obavezi da prisustvuju gostujućem predavanju Martina Pedrocija – Arhitektura za zadovoljstvo razuma (Martino Pedrozzi – Architecture for the Pleasure of Reason). Predavanje je namenjeno posebno studentima I godine i planirano u okviru tematskih jedinica u ovom semestru.

Pozivamo Vas da prisustvujete gostujućem predavanju Martina Pedrocija (Martino Pedrozzi), švajcarskog arhitekte, koje će se održati u utorak, 17. aprila 2018. godine u 18.15 časova, u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu pod naslovom:

Arhitektura za zadovoljstvo razuma
Architecture for the Pleasure of Reason

Predavanje Martina Pedrocija o svom radu

Martino Pedroci (Martino Pedrozzi) je rođen u Cirihu 1971, živeo u Peruu 1973-75. godine. Diplomirao je na EPFL (Politehnika u Lozani) 1996. i radio u birou Oskara Nimajera 1999. godine. Projektantski biro vodi u Mendiziju (www.pedrozzi.com).

Martino-Pedrozzi_300x300

Martino Pedrozzi

O sebi kaže:
“Vezano za arhitekturu, volim da se bavim različitim temama, razmerama i kontekstima, od minimalnih intervencija u Alpima do izazova urbanističkih konkursa. Neki od projekata su bili nagrađivani (New Alpine Architecture, Die Besten, SIA), neki su objavljivani u časopisima (JA, Werk, Architecure Today, Domus) ili predstavljeni na predavanjima u Švajcarskoj i šire.

Sa posebnim žarom pristupam poslu nastavnika: od 2003. godine vodim WISH, Summer School Programme Škole arhitekture u Mendriziju (Accademia di architettura, Universita della Svizzera Italiana) gde od 2016. godine kao gostujući profesor vodim Dizajn studio. Za mene je arhitektura pre svega prilika za razmišljanje, više od bilo kakve svrhe, što objašnjava i naslov predavanja.”


Martino-Pedrozzi_Ricomposizioni_Sceru_01
Martino-Pedrozzi_Ricomposizioni_Sceru_02

Rekompozicija, Šeru, dolina Malvalja, Švajcarska | Foto © Pino Brioschi

Rekompozicija, Šeru, dolina Malvalja, Švajcarska
[…] bila je to masa kamena, za koju bi svaki neupućen posmatrač mogao pomisliti da je gomila kamenja koju je oblikovao mraz. Dva asistenta, tokom tri sata radnog zanosa uklonili su kamenje, otkrili nekakav centar, a zatim pravougaoni oblik, na kraju otkrivajući temelje seoske kuće. Popunjena kamenjem, masa je dobila oblik groba. Slika koju Loos daje za svoju definiciju arhitekture (“Neko je bio sahranjen ovde, To je arhitektura”) fokusira se na rad oba asistenta: ovde, na Šeru Alpima, su sahranili kuću. Zamislimo da ova dvojica neumorno, neprekidno nagomilavaju kamenje kako bi formirali grobove koji nam govore o kućama, štalama i putevima. To bi bio divan način potvrđivanja ruralnog egzodusa, zar ne? (iz “New alpine architecture, Architecture prize 2006“)


Martino-Pedrozzi_Ricomposizioni_Giumello_02

Martino-Pedrozzi_Ricomposizioni_Giumello_01

Rekompozicija, Đumelo, dolina Malvalja, Švajcarska | Foto © Pino Brioschi

Rekompozicija, Đumelo, dolina Malvalja, Švajcarska
Tekst u prethodnom pasusu potiče iz kataloga kolektivne izložbe iz 2006. godine, na kojoj je Martin Pedroci izložio svoju prvu rekompoziciju u Šeruu. On se završava željom da dva asistenta nastave da slažu kamenje u Šeruu. Posle deset godina nisu prekomponovane samo sve ruševine u Šeruu, već su završene i sve na drugom planinskom vrhu, Đumelu. Prijatelji, rođaci, kolege, studenti su se pridružili dvoje asistenata i sa istim entuzijazmom i velikodušnošću pomogli u ovom neverovatnom gestu.

Martino-Pedrozzi_House-in-Sonvico_01

Martino-Pedrozzi_House-in-Sonvico_02

Kuća u Sonviku, Lugano, Švajcarska | Foto © Pino Brioschi

Kuća u Sonviku, Lugano, Švajcarska
Kuća jedne etaže oslanja se na kosinu i postaje horizontalna uz pomoć dva šuplja stuba u kojima su postavljene sekundarne funkcije.


Martino-Pedrozzi_Abitazioni_Mendrisio_01

Martino-Pedrozzi_Abitazioni_Mendrisio_02

Kuća u Mendriziju, Švajcarska | Foto © Pino Brioschi

Kuća u Mendriziju, Švajcarska
Kuća, koja se nalazi izvan istorijskog centra Mendrizija, gde su nakada počinjala polja, apsorbovana je tokom godina kroz širenje urbanog. Međutim, njena autonomija koja je prvobitno karakterisala poljoprivredni kontekst je paradoksalno povećana. Posle stvaranja izgrađenog fronta ka nedavno realizovanom putu, objekat se našao kao protagonista dobro definisanog prostora između ivice istorijskog grada i novog urbanog fronta (projekat rađen u saradnji sa Victoria Diaz Saravia i konsultantom za grafiku fasade Sidi Vanetti).

Martino-Pedrozzi_Ricomposizioni_Sceru_03

Rekompozicija, Šeru, dolina Malvalja, Švajcarska | Foto © Pino Brioschi