UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

aleksinacki-rudnik-1883_opt

Aleksinački Rudnik, osnovan 1883. godine.

Obaveštavamo zainteresovane da je izložba: ”Čuvari vremena – zaboravljeno industrijsko nasleđe” ponovo aktuelna. Sada je možete obići u prostoru: Muzej nauke i tehnike Beograd, Galerija 51, Skenderbegova 51 (http://www.muzejnt.rs/site/cp/programi_i_desavanja/izlozbe/aktuelne_i_prethodne_izlozbe/cuvari_vremena) tokom jula i avgusta 2018. godine. Uživajte!

Izvor vesti: Muzej Jugoslavije

Čuvari vremena – zaboravljeno industrijsko nasleđe
15.11 – 03.12.2017.

Muzej 25. maj (Mihaila Mike Jankovića 6, Beograd) – Izložbeni prostor desno

Izložba “Čuvari vremena – zaboravljeno industrijsko nasleđe” otvorena je za publiku od 16. novembra 2017. godine u Muzeju Jugoslavije. Izložba fotografija materijalnih ostataka starih industrija, nastalih tokom istraživanja industrijskog nasleđa Srbije, autora mr Rifata Kulenovića, muzejskog savetnika, i Ade Vlajić, kustoskinje, otvorena je za publiku od četvrtka 16. novembra 2017. godine u Muzeju Jugoslavije.

Na izložbi je predstavljeno oko 250 fotografija sa terenskog istraživanja materijalnih ostataka starih industrija i tehnoloških procesa, razvijanih na teritoriji Srbije tokom 19. i početkom 20. veka. Reč je o industrijskoj arheologiji, disciplini kojoj se poslednjih godina posvećuje posebna pažnja budući da njeni rezultati nesumnjivo doprinose potpunijem sagledavanju ukupnog društvenog, kulturnog, političkog i privrednog života. Pošto fotografija predstavlja mnogo više od običnog zapisa trenutnog stanja i ima moć da dočara atmosferu i probudi emociju, upravo ovaj medij izabran je za prezentaciju ovog značajnog nasleđa, nedovoljno prisutnog u javnosti.

briketarnica-rudnika-rtanj-1912_opt

Briketarnica rudnika Rtanj, 1912. godina

Tokom rada na projektu i terenskog istraživanja 2016. i 2017. godine, pod okriljem Muzeja Jugoslavije, u okviru 20 ruta, dokumentovano je stanje u kojem se danas nalaze nekad važni industrijski objekti. Iako, pre svega dokumentarne, ove fotografije predstavljaju mnogo više od običnog zapisa trenutnog stanja. One doprinose razumevanju prošlosti u vremenu kada savremeni tempo tehnološkog razvoja uslovljava ubrzano nestajanje ove, za nacionalnu istoriju svakako važne, baštine.

Radi boljeg razumevanja ovog zaboravljenog i potcenjenog nasleđa, osim objekata neposredno namenjenih proizvodnji, istraživanje obuhvata i objekte i prostore usko povezane s industrijom, kao što su oni namenjeni stanovanju ili aktivnostima ljudi tokom slobodnog vremena.


Povezani tekstovi:
Izložba: ”Arheoakustika: sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije”
Druga internacionalna arhitektonska radionica: Industrial Heritage of Serbia – Revisited

Otvaranje izložbe “Putevima revolucije – Memorijalni turizam u Jugoslaviji” u Muzeju 25. maj
Izložba: Podižući zavesu. Centralnoevropske arhitektonske mreže


fabrika-stakla-u-pancevu-1930-1935_opt

fabrika stakla u Pančevu

fabrika-alkohola-u-zrenjaninu-kraj-19-v_opt

Fabrika alkohola u Zrenjaninu, kraj 19. veka

Krajnji rezultat ovako postavljenog istraživanja je rekonstrukcija kulture, shvaćene kao ukupne društvene prakse, dok izložene fotografije dodatno naglašavaju važnost očuvanja ove, nesumnjivo značajne, baštine u izgradnji kulturnog identiteta.

Između ostalih, na izložbi se mogu videti fotografije: Astronomske opservatorije Beograd (građene od 1929. do 1932. godine), Briketarnice rudnika Rtanj (1912), Fabrike tekstila Stamenković u Leskovcu (početak 19. veka), Hidroelektrane u Sićevu (1931), Zrenjaninske fabrike alkohola (kraj 19. veka) i Rudnika i topionice u Boru (1904).

Autori izložbe su mr Rifat Kulenović, muzejski savetnik i Ada Vlajić, kustoskinja.

fabrika-tekstila-stamenkovic-u-leskovcu-1900_opt

Fabrika tekstila Stamenkovic u Leskovcu