УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Диплома Архитектонског факултета изједначена са државном дипломом архитекте у Француској

dodela_diploma_2016_05

Одлуком Министарства културе Републике Француске од 17. октобра 2017. године, а на основу мишљења Националне комисије за признавање диплома, диплома инжењер архитектуре – мастер архитектуре коју издаје Архитектонски факултет Универзитета у Београду, признаје се као еквивалент француске државне дипломе архитекте.

Диплома Архитектонског факултета Универзитета у Београду омогућава њеном носиоцу обављање професије архитекте уз накнаду /плату/ у Француској и пружа му могућност да се упише на образовни програм за добијање „лиценце дипломираног архитекте на државном нивоу, која му омогућава самостално пројектовање, то јест израду пројеката у своје властито име“.

Ова лиценца коју издаје држава Француска, омогућава свом носиоцу да се упише у регионални регистар реда архитеката Француске, у циљу независног бављења професијом архитекте.


Повезан текст:
Процес RIBA акредитације


Упис на образовне програме који воде до „државне лиценце дипломираног архитекте, која омогућава самостално пројектовање, то јест израду пројеката у своје властито име“ може се обавити у Француској високој националној школи за архитектуру (ENSA), у Високој школи за архитектуру у Паризу (ESA) и на Националном институту за примењене науке у Стразбуру (INSA).

Само диплома инжењера архитектуре – мастера архитектуре, издата од стране Архитектонског факултета, Универзитета у Београду, омогућава остваривање зараде. Признавање дипломе под овим условима важи 5 година, почевши од школске 2016/17 године. Ова одлука објављена је у Службеном гласнику Републике Француске, дана 21. октобра 2017. године.

Одлука о признавању дипломе – еквивалент француске државне дипломе архитекте – ФРА Одлука о признавању дипломе – еквивалент француске државне дипломе архитекте – СРП