UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ciklus predavanja: Arhitektura u kontekstu 3 – Miodrag Mirković i Slobodan Danko Selinkić

arhitektura-u-kontekstu-kcb_opt

KCB_latinica-crno

Kulturni centar Beograda,
Galerija Artget, Trg republike 5/I

sreda, 01. novembar 2017. u 19.00 časova

ARHITEKTURA U KONTEKSTU 3, ciklus predavanja
JEDNO POPODNE U LIMBU
Raznomislija – Frikcija, Kapric, Odricanje

Miodrag Mirković i Slobodan Danko Selinkić

Mirkovic-Miodrag_Danko-Selinkic

Miodrag Mirković i Slobodan Danko Selinkić

Dva prijatelja arhitekte, Miodrag Mirković i Slobodan Danko Selinkić, vodiće razgovor o dijalogu arhitekture sa okolinom, o ljubavi prema gradu, o čulnom doživljaju arhitekture, o poziciji posmatranja, o asocijativnosti, o kapricu, o pravu na grešku, o radu natenane i o radnoj filozofiji. I na kraju nadamo se da će nam objasniti zašto veruju da je “arhitekta mačka sa 9 života”.

Miodrag-Mirkovic_2013-Dobracina-8

Miodrag Mirković – ul. Dobračina 8, Beograd, 2013.

Miodrag Mirković diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1975. godine kod profesora Ivana Antića. U periodu 1976-1992. bio je zaposlen u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije. 1992. godine izabran je za asistenta na katedri za projektovanje Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. U zvanje redovnog profesora biran 2005. godine na osnovu verifikacije stručno – umetničkih radova i objavljivanja monografije pod naslovom “O Arhitekturi”. U okviru biroa “Ars Regia” bavi se izradom arhitektonskih i urbanističkih projekata. Dobitnik je “Borbine” nagrade za arhitekturu za 1996. godinu za poslovni objekat palata PROGRES na uglu Knez Mihailove i Zmaj Jovine ulice u Beogradu. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za arhitekturu i urbanizam za 2002. godinu, za realizovani poslovni objekat u ulici Resavskoj broj 22 u Beogradu.

Miodrag-Mirkovic_1996-Progres-Knez-Mihailova_2001-Resavaska-22

Miodrag Mirković – zgrada kompanije “Progres” u ul. Knez Mihailova, Beograd, 1996; zgrada u Resavskoj ulici 22, Beograd, 2001.

Slobodan Danko Selinkić diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1976. godine. Redovni je profesor na Tehničkom fakultetu u Novom Sadu, Departman za arhitekturu na predmetu Savremena arhitektura. Bavi se: istraživanjima iz oblasti istorije savremene arhitekture kroz niz predavanja “Arhitektura na tlu Jugoslavije od 1918-1990.“; fenomenima u savremenoj srpskoj arhitekturi u okviru otvorenog projekta “My identity”; realizuje kritičke izložbe arhitekture kao kustos autor ili arhitekta postavke, i didaktikom u okviru teme “Arhitektura izložbi”.

Član je Reda arhitekata Rima i Lacija kao i Udruženja likovnih i primenjenih umetika Srbije ULUPUDS u status Istaknutog Umetnika. Dobitnik je niza nagrada i priznanja među kojima su: Univerzitetska nagrada Beograda, Godišnja nagrada ULUPUDS-a, Priznanja ULUPUDSA, Nagrada Ranko Radović i nagrade Salona arhitekture u Beogradu za 2009 i 2011. godinu. Kao komesar i kustos izložbe Srbije i Crne Gore na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2006. godine realizovao je izložbu “Montenegro ECO-Logic lab.


Povezani tekstovi:
Ciklus predavanja: Arhitektura u kontekstu 3 – Neo arhitekti
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 3 – Aleksandar Spajić
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 3 – dr Igor Marić
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 3 – re:a.c.t studio – Grozdana Šišović i Dejan Milanović
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – arh. Radivoje Dinulović
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – arh. Lazar Kuzmanov
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – arh. Zorica Savičić
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – dr Svetlana Pejić i Blagota Pešić


Napomena: Predavanje je vrednovano sa 5 bodova za prijavljene učesnike, odnosno 10 bodova za predavače koji su članovi Komore i uvršćeno u Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2017. godinu.  

Suorganizator: Inženjerska komora Srbije