УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2017_Oktobarh_Program

Програм Октобарх-а 16-29.10.2017. (кликнути на слику за увећање)

Oktobarh_Logo-120x120

У току је други по реду Октобарх – низ догађаја посвећених архитектури трајаће током целог месеца октобра 2017. године у просторијама дома б-612 (Светозара Милетића 40, Нови Сад) и КЦ Lab-а (др Хемпта 2, Нови Сад).

Октобарх обухвата предавања, пројекције филмова, дискусије, трибине, организоване од стране студената архитектуре у намери да људима ван праксе приближе значај и могућности ове професије, а студенте архитектуре упознају са професионалним архитектима и њиховим искуствима током дизајнирања и реализовања пројеката.

Кроз предавање стручњака, студенти могу створити реалнију слику о “животу после факултета” и како изгледа живот пројекта од дизајна, преко преговора са инвеститорима, рада на градилишту, преговора са извођачима радова, сарадње са грађевинским инжењерима… Такође, предавачи Октобарха су и архитекти чија пракса није нужно пројектантска као фотографи архитектуре, сценографи, индустријски и графички дизајнери – а све у циљу проширења конвенцијалног поимања рада архитекте.

Иницирање дискусије између архитеката и студената, као и студената међусобно, нужно је као вид размишљања о иновацији, о указивању и потенцијалном решавању проблема са којима се студенти сусрећу.


Повезани текстови:
Промоција 82. броја часописа ДаНС и разговор о темату „Фокус на модернизам“
Фестивал културе простора – Свилара, Нови Сад, 29.09-01.10.2017.
Конкурс за уређење малих јавних простора у Новом Саду: НОВА МЕСТА
Изложба: Фокус на модернизам – Архитектура Новог Сада 1950‐1970
Изложба: Art+Science 2017
Изложба: “О архитектури: Скала дизајна од микро до макро” у Новом Саду
Отварање 20. Салона архитектуре у Новом Саду


Међу овогодишњим гостима су колектив Министарство простора, студио УРЕД, студентски часопис 303 и многи други. Осим предавања стручњака који ће причати о свом раду и активизму, планирана су и предавања на којима ће бити представљене могућности за студенте у виду студентских семинара, пракси и летњих школа.

Током читавог програма биће организоване и филмске вечери у оквиру којих ће се организовати и дискусије о темама одређеног филма које су везане за архитектуру, као и пројекције документарних филмова у циљу додатне едукације младих.

Као новина овогодишње манифестације уводи се архиТУРА, дан у ком ће бити организован и омогућен приступ и посета различитим јавним објектима у Новом Саду, у циљу упознавања становника са архитектуром објеката поред којих свакодневно пролазе и у којима су боравили, а можда не обраћају пажњу на њихове архитектонске вредности.

Манифестацију је подржао Департман за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду.