UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2017_Oktobarh_Program

Program Oktobarh-a 16-29.10.2017. (kliknuti na sliku za uvećanje)

Oktobarh_Logo-120x120

U toku je drugi po redu Oktobarh – niz događaja posvećenih arhitekturi trajaće tokom celog meseca oktobra 2017. godine u prostorijama doma b-612 (Svetozara Miletića 40, Novi Sad) i KC Lab-a (dr Hempta 2, Novi Sad).

Oktobarh obuhvata predavanja, projekcije filmova, diskusije, tribine, organizovane od strane studenata arhitekture u nameri da ljudima van prakse približe značaj i mogućnosti ove profesije, a studente arhitekture upoznaju sa profesionalnim arhitektima i njihovim iskustvima tokom dizajniranja i realizovanja projekata.

Kroz predavanje stručnjaka, studenti mogu stvoriti realniju sliku o “životu posle fakulteta” i kako izgleda život projekta od dizajna, preko pregovora sa investitorima, rada na gradilištu, pregovora sa izvođačima radova, saradnje sa građevinskim inženjerima… Takođe, predavači Oktobarha su i arhitekti čija praksa nije nužno projektantska kao fotografi arhitekture, scenografi, industrijski i grafički dizajneri – a sve u cilju proširenja konvencijalnog poimanja rada arhitekte.

Iniciranje diskusije između arhitekata i studenata, kao i studenata međusobno, nužno je kao vid razmišljanja o inovaciji, o ukazivanju i potencijalnom rešavanju problema sa kojima se studenti susreću.


Povezani tekstovi:
Promocija 82. broja časopisa DaNS i razgovor o tematu „Fokus na modernizam“
Festival kulture prostora – Svilara, Novi Sad, 29.09-01.10.2017.
Konkurs za uređenje malih javnih prostora u Novom Sadu: NOVA MESTA
Izložba: Fokus na modernizam – Arhitektura Novog Sada 1950‐1970
Izložba: Art+Science 2017
Izložba: “O arhitekturi: Skala dizajna od mikro do makro” u Novom Sadu
Otvaranje 20. Salona arhitekture u Novom Sadu


Među ovogodišnjim gostima su kolektiv Ministarstvo prostora, studio URED, studentski časopis 303 i mnogi drugi. Osim predavanja stručnjaka koji će pričati o svom radu i aktivizmu, planirana su i predavanja na kojima će biti predstavljene mogućnosti za studente u vidu studentskih seminara, praksi i letnjih škola.

Tokom čitavog programa biće organizovane i filmske večeri u okviru kojih će se organizovati i diskusije o temama određenog filma koje su vezane za arhitekturu, kao i projekcije dokumentarnih filmova u cilju dodatne edukacije mladih.

Kao novina ovogodišnje manifestacije uvodi se arhiTURA, dan u kom će biti organizovan i omogućen pristup i poseta različitim javnim objektima u Novom Sadu, u cilju upoznavanja stanovnika sa arhitekturom objekata pored kojih svakodnevno prolaze i u kojima su boravili, a možda ne obraćaju pažnju na njihove arhitektonske vrednosti.

Manifestaciju je podržao Departman za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.