UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Arhitektonski podvizi u okviru Kulturne platforme centralne Evrope predstavljeni na Arhitektonskom fakultetu (Foto Nenad Negovanović)

World_Day_Od_Architecture_2017

Povodom upravo održanog događaja: Noć arhitekture na Arhitektonskom fakultetu – 03. oktobar 2017. (16.00 – 22.00h) prenosimo vam neke od reportaža koje su objavile medijske kuće…

Celokupan tekst preuzet sa: http://www.politika.rs/

politika_logo_opt

”Noć arhitekture” prvi put u Srbiji

Autor: B. Angelovskisreda, 04.10.2017. u 11:14

Manifestacija „Noć arhitekture”, u organizaciji ambasade Slovačke Republike i Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, prvi put je održana u Srbiji. Ovaj jedinstveni događaj koji se više od decenije održava u Slovačkoj odabran je kao vid obeležavanja Svetskog dana arhitekture kojim se širom planete predstavljaju značaj i dometi arhitekture, pokazuje zahvalnost arhitektonskom radu, ali i sav potencijal arhitektonskih dela i njihov značaj i uloga u životu ljudi.

Svim ljubiteljima umetnosti, širokoj javnosti, ali i stručnjacima, posetiocima ove smotre upriličene su izložbe panela, maketa, fotografija, plakata, publikacija i kataloga, kao i arhitektonskih radova, a prikazivani su i filmovi posvećeni različitim vrstama arhitektonskih stilova. Pored izložbi i projekcija filmova, treću veliku celinu činila su stručna predavanja profesora.

Pored Srbije na ovom jedinstvenom događaju, u okviru Kulturne platforme centralne Evrope, učestvovale su i države članice – Austrija, Mađarska, Poljska, Češka i Republika Slovačka koja je ove godine predsedavajuća.

Mihal Hrušik, iz ambasade Slovačke, zadužen za politiku i kulturu, pojasnio je da u okviru ove kulturne inicijative, po principu rotacije svake godine jedna država predsedava i ta zemlja odlučuje kako bi trebalo da izgleda kulturna manifestacija koja se organizuje i potom je realizuje uglavnom u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

– Mi smo izabrali Srbiju i po ugledu na „Noć arhitekture” koja se više od decenije održava u Bratislavi odlučili smo da tu ideju predstavimo srpskoj publici što je sa oduševljenjem primljeno. Svaka država je nastupila sa različitom koncepcijom – rekao je Hruši.

Češka je tako publici predstavila plakate sinagoga u istočnoj i srednjoj Evropi, a mesto u njihovom „paviljonu” pronašao je i arhitektonski prikaz Sinagoge u Subotici i njene rekonstrukcije.

SUG-NOC-ARHITEKTURE-FOTO-BORIS-ANGELOVSKI

Virtuelna šetnja kroz objekat (Foto B. Angelovski)

Prema mišljenjima mladih posetilaca, vizuelno najatraktivnija rešenja za predstavljanje publici su ponudili studenti i arhitekte iz Poljske.

– „Noć arhitekture” koncepcijski je slična „Noći muzeja” i „Noći istraživača”. A Poljska se na ovom događaju predstavlja izložbom moderne arhitekture, savremenim objektima sagrađenim u Poljskoj poslednjih 15 godina – kazala je Joana Budišin, koordinator za kulturu u ambasadi Republike Poljske.

Između ostalih objekata, predstavljeni su Centar za dijalog Ščećin, prva zgrada u Poljskoj čija arhitektonski struktura istovremeno čini prostor otvorenog gradskog trga, i Narodni muzički forum Vroclav, jedna od najsavremenijih i najakustičnijih koncertnih dvorana u Evropi čija je unutrašnjost u obliku muzičkog instrumenta. Upriličeno je i predavanje profesora sa fakulteta u Varšavi o modernom pristupu u arhitekturi.

Joana Budišin je sa ponosom istakla doprinos studenata sa arhitektonskog fakulteta u Varšavi koji prikazuju nove aplikacije, moderan pristup koji, kako je naglasila, danas možemo lakše razumeti i shvatiti arhitekturu koju ne čine samo objekti, nego nešto novo i interesantno.

To novo je multimedijalna aplikacija, koja je izazvala i oduševljenje, pogotovu među srpskim studentima, a koja skeniranjem koda – geometrijske šare, koja se nalazi na bilo kom materijalu, uz pomoć tableta omogućava 3D prikaz iz različitih uglova, odnosno virtuelni obilazak zgrade.

U holu Arhitektonskog fakulteta posetioce je dočekala i postavka fotografija „Aplikovana nostalgija” autora Milene Anđele Mišić Atanacković i Tomasa Hulika koji su svojim objektivima prikazali sličnosti građevina, ali i života koji pulsira na ulicama Beograda i Bratislave.

Izložba Kulturne platforme centralne Evrope sledeće godine biće održana u drugoj državi, ali prema rečima ljudi iz slovačke ambasade, to neće biti prepreka da Srbija i Slovačka i naredne godine srpskoj publici predstave lepotu arhitektonskih podviga u „Noći arhitekture”.

Prilog iz Kulturnog Dnevnika RTS-a

Pripremila: Maja Tucaković
Snimatelj: Milan Ilić

Emisije-Kulturni-dnevnika


Cord-Red-White

Prilog CorD Magazine-a