UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Mies van der Rohe Award 2017: NL Architects i XVW Architectuur – DeFlat Kleiburg, Amsterdam

NL Architects i XVW Architectuur – DeFlat Kleiburg, Amsterdam | Foto © Stijn Poelstra

EUmiesAWARD2017-logo-250

Holandski biroi NL Architects i XVW Architectuur dobitnici su ovogodišnje nagrade Mies van der Rohe za svoj projekat obnove razorenog bloka stanova iz 1960-ih godina, na periferiji Amsterdama.

Projekat renovacije pod imenom DeFlat Kleiburg, biroa NL Architects i XVW Architectuur, spasio je od rušenja jedan od najvećih stambenih blokova u Holandiji, sudbine s kojom se suočava veliki deo evropskog posleratnog stanovanja.

Koncept „uradi sam“ iza ovog projekta podrazumevao je da arhitekte obnavljaju konstruktivne i komunalne zone, dok je stanarima prepušteno da nadgledaju sređivanje svojih pojedinačnih domova. Britanski biro OMMX je nedavno dao predlog slične šeme za severni London pod imenom Naked House.

Priznanje za arhitekte u usponu za 2017. godinu (Emerging Architect Prize 2017) dodeljeno je belgijskom birou MSA/V+ za projekat socijalnog stanovanja na periferiji Brisela, pod imenom NAVEZ-5.

Nagrađeni projekti odabrani su sa liste od 355 radova iz 36 zemalja, a nagrade su dodeljene 26. maja 2017. godine u Barselona paviljonu arhitekte Mis van der Roa, u Španiji.

EUmiesAWARD2017Day

Svečanost dodele nagrade Mies van der Rohe, Paviljon Barselona, Barselona, Španija | Foto © Anna Mas

Mies van der Rohe Award 2017: NL Architects i XVW Architectuur – DeFlat Kleiburg, Amsterdam

Stambena zgrada Kleiburg – kolosalni blok dužine 400m, visine 11 spratova, sadrži 500 stanova – jedan je od nekoliko blokova postavljenih u heksagonalnom planu koji čine naselje De Bijlmer inspirisano CIAM-om, u jugoistočnom delu Amsterdama, koju je dizajnirao Siegfried Nassuth, jedan od gradskih planera.

Ideja projekta DeFlat Kleiburg bila je da se renovira glavna struktura – liftovi, hodnici, instalacije – ali da se stanovi ostave nenamešteni i nedovršeni: bez kuhinje, tuševa, grejanja, soba. Ovo minimizira početnu investiciju i time je stvoren nov poslovni model stanovanja u Holandiji. Ambicija je bila ponuditi nove načine stanovanja, predstaviti novu tipologiju kombinovanjem dva (ili više) stana u jedan, ostvarajući vertikalne i horizontalne veze.

Komentar žirija:
(Projekat) dovodi u pitanje aktuelna rešenja stambene krize u evropskim gradovima, gde je prečesto jedina ambicija da se izgradi više domova u odnosu na prethodnu godinu, dok dublje pitanje o tome koju vrstu stanova je potrebno graditi, ostaje bez odgovora. Kleiburg nam pomaže da zamislimo novu vrstu arhitektonskog projekta, koji reaguje na promenu obrazaca u domaćinstvu i načinu života u dvadeset prvom veku. Revitalizacija tipologija iz prošlosti je jednako relevantna kao i eksperimentisanje sa novim, neproverenim modelima u ovoj potrazi, i podjednako radikalno transformiše postojeće zgrade.


deFlatKleiburg_Stijn-Poelstra_02
deFlatKleiburg_Marcel-van-der-Burg-Poelstra_03
deFlatKleiburg_Stijn-Poelstra_01

NL Architects i XVW Architectuur – DeFlat Kleiburg, Amsterdam | Foto © Stijn Poelstra

Projekat DeFlat Kleiburg je odabran za dobitnika Mies van der Rohe nagrade za 2017. godinu sa liste finalista od pet projekata koja uključuje i: Alison Brooks ArchitectsEly Court, šemu britanskog stanovanja; Lundgaard & Tranberg ArchitectsKannikegården, muzej u Danskoj; BBGK Architekci – Katyn Museum, muzej u Poljskoj; i Rudy Ricciotti + Passelac & RoquesRivesaltes Memorial, spomenik u Francuskoj.

deFlatKleiburg_Marcel-van-der-Burg_04
deFlatKleiburg_Marcel-van-der-Burg_05

NL Architects i XVW Architectuur – DeFlat Kleiburg, Amsterdam | Foto © Marcel van der Burg

Emerging Architect Prize: MSA/V+ – NAVEZ-5, socijalno stanovanje, Brisel, Belgija

Stambeni projekat ispunjava dvostruku ambiciju lokalnih vlasti: da predstavi potvrdu urbane šeme orijentirom na ulazu u grad i da obezbedi apartmane za velike porodice kao uzor.

Komentar žirija:
Žiri je smatrao da je stanovanje važna tema širom Evrope i da je biro MSA/V+ dobro razumeo i briljantno rešio konstruktivna i ekonomska ograničenja programa i svoje lokacije: 5 stanova u na veoma maloj parceli na severnom ulazu u grad Brisel. Žiri ceni visok kvalitet stanova, koji su jedinstveni i snabdeveni prirodnim svetlom sa svih strana, otvorene prostore, impresivne poglede i dinamična prostorna iskustva kako u zajedničkim, tako i u privatnim prostorima. Takođe, oni su naveli da su arhitekti pažljivo i precizno radili na integraciji zgrade u susedstvo i zahtevu da se stvori nekakav orijentir.


NAVEZ-5_photo-Serge-Brison_02
NAVEZ-5_photo-Serge-Brison_01
NAVEZ-5_photo-Serge-Brison_03

MSA/V+ – NAVEZ-5, socijalno stanovanje, Brisel, Belgija | Foto © Serge Brison

Fundació Mies van der Rohe je produžila “Mies van der Rohe Award 2017″ izložbu do 11. juna 2017. godine. Izložba se održava u Palati Victòria Eugènia u Barseloni i prikazuje modele, fotografije, tekstove i video projekata nominovanih za nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu – Mies van der Rohe Award 2017, i predstavlja najbolju arhitekturu izgrađenu u Evropi u poslednje dve godine.

Nakon Barselone, izložba će putovati po Evropi i šire u narednih 18 meseci, a prva sledeća stanica je BOZAR Centar za likovne umetnosti u Briselu u septembru 2017.

EUMiesAward2017_exhibition_Photo-Anna-Mas

Izložba ‘EU Mies Award 2017’, Palau Victòria Eugènia, Barselona, Španija | Foto © Anna Mas