UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

KCB_Arh_u_kontekstu_top_o

KCB_latinica-crno

Kulturni centar Beograda,
Galerija Artget, Trg republike 5/I

utorak, 11. april 2017. u 19.00 časova

ARHITEKTURA U KONTEKSTU 3, ciklus predavanja
IDEJA – INVESTICIJA – REALIZACIJA
Arhitektonski opus Aleksandra Spajića

Učestvuju: Dejan Babović, arhitekta i Aleksandar Spajić, arhitekta

Aleksandar-Spajic

Aleksandar Spajić

Svaki arhitektonski objekat na putu do svog konačnog oblika, prolazi kroz različite faze, modifikuje se više puta. U tom procesu u kome kuća nastaje učestvuju arhitekta, investitor i budući korisnici. U kojoj meri i na koj način sarađuju ovi akteri, koji svako na svoj način doživljavaju isti objekat. U svojoj arhitektonskoj praksi Aleksandar Spajić je najveći deo svojih realizovanih dela projektovao za poznatog investitora i u neposrednoj saradnji sa njim…

O tom svom iskustvu, o tome kako izgraditi odnos poverenja sa klijentom, kako ostati dosledan svom arhitektonskom kredu, a istovremeno biti spreman i na kompromis, on će razgovarati sa kolegom, takođe vrsnim projektantom Dejanom Babovićem. Kao specijalni gost u razgovor će se uključiti i jedan od investitora sa kojim Spajić sarađuje. Publika će imati retku priliku da se upozna sa stavom naručioca objekta, onog koji je često nevidljiv za javnost, a koji u manjoj ili većoj meri odlučuje o budućem objektu.

Aleksandar-Spajic_01

Autorski atelje Spajić – stambeni objekat, Neznanog Junaka b.b, Beograd | © Autorski atelje Spajić

Aleksandar Spajić (1963) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1989. godine.

Nakon diplomiranja radio je u nekoliko projektnih biroa u zemlji i inostranstvu. Od 1997. godine radi samostalno u sopstvenom birou, dok 2005. godine osniva Autorski atelje Spajić. Sa svojim saradnicima bavi se projektovanjem poslovnih, stambenih, sportskih i turističkih objekata i enterijera.

Najznačajnija dela su RTV Pink, PFI studiji i MGUM u Šimanovcima, enterijer objekta Delta Sport, više enterijera raznih brendova, enterijer poslovnog objekta PO2-2 za Delta Realestate, enterijer upravne zgrade Soko Štark, layout poslovnica Banka Intese, poslovni centar farmaceutske kuće STADA u Bad Vilbelu-Nemačka, više individualnih stambenih objekata i enterijera poslovnih i stambenih objekata i prodajnih prostora. Dobitinik je nagrada i priznanja DaNS-a, Salona arhitekture u Beogradu, nagrade ULUPUDS-a Aleksandar Šaletić za enterijer i BPB Trophy nagrada na nivou Srbije i Crne Gore, kao i internacionalne nagrade za najbolji enterijer sa inovacijom u sistemu suve gradnje na takmičenju odrzanom u Madridu 2006. godine. Učesnik izložbi u Berlinu, Veneciji, Moskvi, Minsku i Biškek-Kirgizija.


Povezani tekstovi:
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 3 – dr Igor Marić
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 3 – re:a.c.t studio – Grozdana Šišović i Dejan Milanović
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – arh. Radivoje Dinulović
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – arh. Lazar Kuzmanov
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – arh. Zorica Savičić
Razgovor: Arhitektura u kontekstu 2 – dr Svetlana Pejić i Blagota Pešić


Aleksandar-Spajic_03

Autorski atelje Spajić – stambeno–poslovni kompleks, konkursno rešenje, Blok 67a, Beograd | © Autorski atelje Spajić

Napomena: Predavanje je vrednovano sa 5 bodova za prijavljene učesnike, odnosno 10 bodova za predavače koji su članovi Komore i uvršćeno u Program obuke kontinuiranog (permanentnog) profesionalnog usavršavanja članova Inženjerske komore Srbije iz oblasti Nacionalnog programa za 2016.godinu.

Suorganizator: Inženjerska komora Srbije

Aleksandar-Spajic_02

Autorski atelje Spajić – stambeni objekat, Tolstojeva ulica br.46, Beograd | © Autorski atelje Spajić
0