УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

KCB_Arh_u_kontekstu_top_o

KCB_latinica-crno

Културни центар Београда,
Галерија Артгет, Трг републике 5/I

уторак, 11. април 2017. у 19.00 часова

АРХИТЕКТУРА У КОНТЕКСТУ 3, циклус предавања
ИДЕЈА – ИНВЕСТИЦИЈА – РЕАЛИЗАЦИЈА
Архитектонски опус Александра Спајића

Учествују: Дејан Бабовић, архитекта и Александар Спајић, архитекта

Aleksandar-Spajic

Александар Спајић

Сваки архитектонски објекат на путу до свог коначног облика, пролази кроз различите фазе, модификује се више пута. У том процесу у коме кућа настаје учествују архитекта, инвеститор и будући корисници. У којој мери и на кој начин сарађују ови актери, који свако на свој начин доживљавају исти објекат. У својој архитектонској пракси Александар Спајић је највећи део својих реализованих дела пројектовао за познатог инвеститора и у непосредној сарадњи са њим…

О том свом искуству, о томе како изградити однос повeрења са клијентом, како остати доследан свом архитектонском креду, а истовремено бити спреман и на компромис, он ће разговарати са колегом, такође врсним пројектантом Дејаном Бабовићем. Као специјални гост у разговор ће се укључити и један од инвеститора са којим Спајић сарађује. Публика ће имати ретку прилику да се упозна са ставом наручиоца објекта, оног који је често невидљив за јавност, а који у мањој или већој мери одлучује о будућем објекту.

Aleksandar-Spajic_01

Ауторски атеље Спајић – стамбени објекат, Незнаног Јунака б.б, Београд | © Ауторски атеље Спајић

Александар Спајић (1963) дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1989. године.

Након дипломирања радио је у неколико пројектних бироа у земљи и иностранству. Од 1997. године ради самостално у сопственом бироу, док 2005. године оснива Ауторски атеље Спајић. Са својим сарадницима бави се пројектовањем пословних, стамбених, спортских и туристичких објеката и ентеријера.

Најзначајнија дела су РТВ Пинк, PFI студији и MGUM у Шимановцима, ентеријер објекта Делта Спорт, више ентеријера разних брендова, ентеријер пословног објекта PO2-2 за Delta Realestate, ентеријер управне зграде Соко Штарк, layout пословница Banka Intese, пословни центар фармацеутске куће STADA у Бад Вилбелу-Немачка, више индивидуалних стамбених објеката и ентеријера пословних и стамбених објеката и продајних простора. Добитиник је награда и признања ДаНС-а, Салона архитектуре у Београду, награде УЛУПУДС-а Александар Шалетић за ентеријер и BPB Trophy награда на нивоу Србије и Црне Горе, као и интернационалне награде за најбољи ентеријер са иновацијом у систему суве градње на такмичењу одрзаном у Мадриду 2006. године. Учесник изложби у Берлину, Венецији, Москви, Минску и Бишкек-Киргизија.


Повезани текстови:
Разговор: Архитектура у контексту 3 – др Игор Марић
Разговор: Архитектура у контексту 3 – re:a.c.t студио – Гроздана Шишовић и Дејан Милановић
Разговор: Архитектура у контексту 2 – арх. Радивоје Динуловић
Разговор: Архитектура у контексту 2 – арх. Лазар Кузманов
Разговор: Архитектура у контексту 2 – арх. Зорица Савичић
Разговор: Архитектура у контексту 2 – др Светлана Пејић и Благота Пешић


Aleksandar-Spajic_03

Ауторски атеље Спајић – стамбено–пословни комплекс, конкурсно решење, Блок 67а, Београд | © Ауторски атеље Спајић

Нaпоменa: Предaвaње је вредновaно сa 5 бодовa зa пријaвљене учеснике, односно 10 бодовa зa предaвaче који су члaнови Коморе и увршћено у Прогрaм обуке континуирaног (пермaнентног) професионaлног усaвршaвaњa члaновa Инжењерске коморе Србије из облaсти Нaционaлног прогрaмa зa 2016.годину.

Суоргaнизaтор: Инжењерскa коморa Србије

Aleksandar-Spajic_02

Ауторски атеље Спајић – стамбени објекат, Толстојева улица бр.46, Београд | © Ауторски атеље Спајић