UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Beogradska-zgrada-BELVIL_opt

Kompleks Belville, Novi Beograd

Program „Kad bi zgrade pričale” je višegodišnji istraživački projekat koji se realizuje u saradnji organizacija FRU iz Skoplja, Bacača Sjenki iz Zagreba i Supervizuelne iz Beograda.

„Kada bi zgrade pričale” jeste saradnički program koji rastvara delikatne, unutrašnje tragove brisanja ili nagle izgradnje kolektivnih lokalnih istorija, uzimajući kao primere konkretne gradske prostore – zgrade i njihovo okruženje – koji su (bili) mesto određenja jednog grada ili njegovog dela. Ovo brisanje ili stvaranje gotovo ni iz čega vodi ka bezmalo neprepoznatljivoj promeni lokalnih konteksta koji utiču na sve društvene slojeve. Vremenski okvir iz kog ovaj program proističe jeste nepredvidiv period tzv. „tranzicije” koji tendenciozno čisti sve ideološke, političke, društvene, kulturne i etičke činioce prethodnih perioda. Program koji se razvija u Skoplju, Beogradu i Zagrebu radi u pravcu promišljanja promene shvatanja i gledanja, mišljenja i delanja u odnosu na istorijske, arhitektonske, političke i umetničke reference određenih gradskih čvorišta.

Beogradsko izdanje baviće se pitanjima uspostavljanja odnosa prema javno-privatnom prostoru kakav je kompleks zgrada na Novom Beogradu – Belvil.

Kroz seriju radionica o praksi imenovanja u urbanom prostoru, socijalnoj koreografiji i sekundarnoj arhitekturi, kao i izvođenjem zvučnih „znakova” i performativno izvođenje poezije, doživljaj kompleksnosti prostora i njenih dinamika će se artikulisati na vizuelnom, telesnom i zvučnom nivou. Nakon radionica koje sada najavljujemo program će obuhvatiti i javni program takođe u prostoru Belvila.

Poziv na radionice

Pozivamo sve zainteresovane studente arhitekture, umetničkih fakulteta, društvenih nauka, stanovnike Belvila i sve zainteresovane da se prijave na radionicu:


∗ Zašto Belville nije belleville?
25 – 26. mart 2017. – radionica Mariele Cvetić

Radionica Zašto Belville nije belleville? bavi se istraživanjem prakse imenovanja u urbanom prostoru i urbanog prostora na primerima naziva kuća i ulica u naselju. Ispituje se politika i istorija imenovanja kuća, značenje imena (nomen est omen), posebno značenje u lokalnom kontekstu za stanovnike naselja (imena kuća: Ruža, Lala, Krin, Jorgovan, Zumbul, Ciklama, Šeboj, Đurđevak, Suncokret, Mimoza, Ljubičica, Maslačak, Neven i Iris i ulica: Jurija Gagarina i Đorđa Stanojevića, Bulevar Crvene armije i Antifašističke borbe).

Radionica će se održavati u prostoru Belvila, na otvorenom i zatvorenom prostoru, u periodu 12.00 – 17.00 časova.

dr Mariela Cvetić, (http://marielacvetic.com/) umetnica, van. profesor na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu,


(tema će uskoro biti potvrđena)
1. i 2. april 2017. – radionica sa Marijanom Cvetković

Marijana Cvetković, menadžer u kulturi, predavač na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, vodi Stanicu – servis za savremeni ples.


∗ Sekundarne arhitekture
4. i 5. maj 2017. – radionice umetnika Branislava Nikolića

Radionica za mlade pod nazivom Sekundarna arhitektura obuhvatiće rad sa pronađenim, odbačenim materijalima, njihovo kreativno prekomponovanje i preoblikovanje za nove namene. Akcenat radionice će prvenstvano biti na arhitekturi, ali će biti otvorena i za druge namene materijala. Jedna od ideja ove radionice je da se mladima objasni kako se ljudi sa margina društva snalaze u surovim gradskim uslovima, kako mogu uz pomoć svoje kreativnosti i veštine sa minimumom sredstava da izgrade kuću za sebe i svoju porodicu. U toku radionice povešće se razgovor o tome kako oni zamišljaju takav život na margini i kako bi se snašli kada bi morali od pronađenog materijala da izgrade sklonište.

Radionice Branislava Nikolića realizuju se u saradnji sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture (BINA).

Sve radionice su besplatne i mogu da se pohađaju nezavisno jedna od druge.

Broj polaznika je ograničen, te je neophodno poslati prijavu do 22. marta 2017. godine na kadbizgradepricale@gmail.com sa kratkom biografijom i kontaktom svakog učesnika i naznakom na koju ili koje radionice se prijavljujete.

Kontakt za beogradski program: Saša Tkačenko i Mirjana Boba Stojadinović, kadbizgradepricale@gmail.com.

Projekat „Kad bi zgrade pričale” podržan je od strane Balkanskog fonda za umetnost i kulturu (BAC). BAC je podržan od strane Švajcarske vlade kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i saradnju (SDC) i Evropsku kulturnu fondaciju (ECF).