UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Promocija novog dvobroja časopisa Kamenzind i tematska šetnja “Jedan korak napred, dva koraka nazad”

Kamenzind_07-08_setnja

Pozivamo vas da nam se pridružite na
promociji novog dvobroja časopisa Kamenzind
i tematskoj šetnji “Jedan korak napred, dva koraka nazad”
u utorak 27. decembra 2016.  od 18 sati (šetnja) i 19.30 (promocija)
Ostavinska galerija u Kraljevića Marka 8, Beograd

Nakon godinu dana izlazi novo izdanje časopisa Kamenzind, međunarodnog časopisa za arhitekturu i istraživačke platforme. Tema ovog dvobroja (7+8) je obrazovanje i kroz tekstove i fotografije zastupljeni su različiti pristupi obrazovanju na polju promišljanja i delovanja u arhitekturi i razumevanju i stvaranju grada. Dođite da razmenimo utiske i da preuzmete besplatni primerak ovog Kamenzinda, čije zalihe su ograničene.

Promociji prethodi stručno vođena šetnja Savamalom. Formatom šetnje u kojoj imamo dva vodiča – arhitektu i istoričara – pokušaćemo da sagledamo različite aspekte razvoja grada, a posebno priobalja na prostoru Savamale. Iako se već cela dva veka nalazi na obodu najužeg centra Beograda, ovaj deo silaska grada na reke i dalje odaje utisak nedovršenosti koja poziva na ponovno promišljanje njene sadašnjosti i budućnosti. Poluoblikovani prostori, velike prazne površine i nadasve položaj na reci Savi delovali su inspirativno na generacije urbanista, arhitekata i vlastodržaca. S druge strane, žitelji Savamale rešavali su svoje velike i male svakodnevne probleme na različite praktične načine, dopadali nam se oni ili ne, dok je danas ova četvrt u fokusu čitavog Beograda, pa i Srbije.


Povezan tekst:
Časopis Kamenzind dostupan u našoj biblioteci


Detaljnije o događaju možete pogledati na ovom linku, više o časopisu ovde a prijave za šetnju pošaljite na adresu tackakomunikacije@gmail.com.

Vidimo se u Kraljevića Marka 8, dobro se obucite, a mi smo se pobrinuli za tople napitke tokom sat vremena šetnje i kasnije na promociji.

Muzička podrška na promociji: Phillie P

Izdavanje ovog dvobroja pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Šetnja je nastala kroz zajedničke aktivnosti Tačke komunikacije sa kolegama iz organizacije Ministarstvo prostora i realizuje se u okviru projekta Act4City koji je podržan od strane Balkan Arts and Culture Fund BAC. BAC je podržan od strane Vlade Švajcarske preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Evropske kulturne fondacije (EFC).

Kamenzind_07-08_contents

Kliknite na sliku za uvećanje

Kao temu ovog dvobroja izabrali smo obrazovanje i prišli smo joj sa različitih strana. Od reformi i promena školstva, preko borbi za bolje razumevanje u stručnim krugovima, primene i širenja znanja tamo gde je arhitektura zaista ta koja život znači, preko neformalnih platformi i novih oblika udruživanja, sve do upotrebe i istraživanja različitih medija u tom procesu razmene i onoga do čega reči naposletku i vode: dela.

Našiha Pozder deli svoja iskustva bavljenja urbanizmom i arhitekturom širom BiH, o planiranju gradova, saradnji s lokalnim vlastima i obrazovanju političara. Aleksandar Staničić kroz primer nagrađenog konkursnog projekta predstavlja kako arhitektura mora naučiti da transformiše nasilje, kao što nasilje zna kako da transformiše arhitekturu, dok studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu otkrivaju kako su došli na ideju i proces realizacije inicijative za Nove modele stanovanja za ugrožene u poplavama.


Povezani tekstovi:
Održan stručni skup “Novi modeli stanovanja za ugrožene u poplavama”
Radionice: Novi modeli stanovanja za ugrožene u poplavama
Stručni skup: Novi modeli stanovanja za ugrožene u poplavama


Zagrebačka Zadruga Otvorena arhitektura otkriva nove modele udruživanja u arhitekturi, a nišlije nam približavaju vrednosti i izazove novih ideja i inicijativa kroz prvi arhitektonski festival filma u regionu, Novi Fokus Niš. Iva Čukić deli svoja bogata iskustva u kvalitetnijoj upotrebi prostora u javnoj svojini, dok Ana Radovanović ispreda o neoavangardnim časopisima s područja bivše Jugoslavije i časopisu kao galeriji, forumu i umetničkom delu.

O temi o kojoj se mora glasno govoriti, apolitičnosti i oportunizmu arhitekata, piše Dominko Blažević, dok Ljubica Slavković vraća pogled na reforme školstva pokušane kroz Novu školu arhitekture, na Arhitektonskom fakutletu u Beogradu sedamdesetih godina (xx veka), kao i na omniprisutnu popularnost brutalizma, odakle ona dolazi i kuda nas vodi. Fotograf Katarina Šoškić ilustrativno priča o temi koja nam je svima bliska, divljini koja nas zatrpava, i upotrebi fotografije u promišljanju prostora koji dišemo. I za kraj, Nikola Andonov prenosi svoje iskustvo arhitektonskog delovanja.

Smatramo da obrazovanje ne može biti posledica, već uzrok. Da ne može čekati bolje dane, već ih mora stvarati. I da nije u pitanju set informacija već proces, način razvijanja samostalnog mišljenja, kritičkog pogleda, obrade i upotrebe informacija i formiranje alata za stalni i kontinuirani rast. Odraz toga prisutan je na svakom koraku koji napravimo, u svakom prizoru koji ugledamo, u svemu što nas okružuje i što i sami činimo i stvaramo.

Redakcija časopisa Kamenzind

1