UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izložba: #Reflektogram – Mirjana Jović, Aleksandar Pavlović, Jovana Dimitrijević

2016_Reflektogram_00

Kolektiv_Logo120x120

U utorak, 06. decembra 2016. godine u 20.00h, Galerija Kolektiv otvara drugu sezonu 3M3 programa izložbom

#REFLEKTOGRAM
Autori: Mirjana Jović, Aleksandar Pavlović, Jovana Dimitrijević
Kustos: Pavle Stamenović

Reflektografija je neinvazivna metoda proučavanja slike gledanjem ispod vidljivih slojeva boje. #Reflektogram je medij za detektovanje neprojektovane stvarnosti, odnosno medij za opažanje forme gledanjem izvan fizičkih slojeva arhitekture. Prevodeći metod reflektografije u polje prostornih odnosa i vremenskih promena, autori žele da dokumentuju sekvence nove stvarnosti oko projektovane arhitektonske forme.

Novom stvarnošću smatraju se relacije i efekti nastali prisustvom instalacije u zatečenom konteksu. Iako efemerni, zajedno sa fizičkim, ti efekti grade realnu sliku posmatranog trenutka; ta slika je promenljiva, uvek drugačija, zavisna od kondicije okruženja da ostvari interakciju. Kontrolisana forma je konstanta koja dobija niz novih reprezentacija kao rezultat jednog preseka kroz vreme.

Nova izlagačka sezona 3M3 programa pod tematskim okvirom REFLEKSIJE: Is it by mistake or design? nastoji da se obrati arhitektima i arhitektonskoj aktuelnosti kroz predloženi – reflektivni misaoni postupak kao metod, a ne kroz zadati ključ preciznog zadatka. Višeznačnost pojma refleksije nagoveštava i podstiče spektar pristupa, rakursa i tumačenja heterogene (arhitektonske) savremenosti.

Izložba je otvorena od 06. do 15. decembra 2016. godine.


Povezani tekstovi:
Konkurs za učešće u novoj sezoni programa 3M3: Refleksije: Is it by mistake or design?
Izložba u galeriji Kolektiv: Savremeni Otisci – FABRIXel
Serija događaja: Beogradski Brutalizam
Radionica: Ilkin san o stolicama (Ilka’s Dream of Chairs)
Izložba: Poetika kutija – Mathias Klotz


3M3 je programski format Galerije Kolektiv koji pruža uslove za realizaciju projekata mladih arhitekata iz Srbije i regiona, s akcentom na istraživačke radove, eksperimentalne prirode. Koncipiran je kao smenjujuća postavka izložbi u trajanju od 2 do 3 nedelje, u toku jedne izlagačke sezone. 3M3 je ujedno i poseban izlagački prostor: prozor Galerije Kolektiv (dimenzija 2.5 x 2.1 x 0.6m / zapremine 3m³) koji gleda na Karađorđevu ulicu.

2016_Reflektogram_02

0