UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016_Green-Fest_01

Međunarodni festival zelene kulture Green Fest 2016, koji će se održati od 15. do 18. novembra 2016. godine u Domu omladine Beograda, je manifestacija posvećena ekologiji i zaštiti životne sredine, koja kroz filmske, obrazovne, izložbene i aktivističke programe podstiče kulturu življenja u skladu sa zelenim vrednostima.

Green Fest je uspostavljen 2010. godine kao jedinstven i prepoznatljiv događaj sa sopstvenim identitetom, koji stimuliše saradnju kulture i umetnosti sa životnom sredinom i održivim razvojem, privlačeći veliki broj učesnika i posetilaca iz Beograda, Srbije, regiona jugoistočne Evrope i celog sveta. Festival se realizuje u skladu sa svetskim standardima manifestacija ovakvog tipa, koji garantuju visok organizacioni kvalitet, značajnu posećenost i prisustvo u medijima.

U maju 2015. godine Festival je prošao akreditaciju i dobio oznaku EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) za kvalitet manifestacije i značaj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. EFFE je projekat Evropske komisije za razvoj evropske platforme za festivale iniciran od strane Evropske asocijacije festivala.


Program Festivala je podeljen na tri dela: Green Screen, Green Field, i Green Square. Detaljan program festivala možete pogledati ovde.

Green Screen Fest
Filmski program festivala privlači veliki broj posetilaca i podeljen je u dva segmenta: takmičarski program amaterskog i kratkog filma i revijalni program. Video aktivizam je od početka veoma važan deo festivala, a na konkurs za takmičarski program se svake godine prijavljuju stotine autora filmova iz celog sveta.

Green Field
Naučni i obrazovni segment festivala, koji istražuje nova znanja i tendencije u oblasti životne sredine i kreativnog obrazovanja kroz vršnjačko i ekspertsko obrazovanje. Aktivnosti u okviru ovog programa uključuju radionice, predavanja i debate koje su specijalno prilagođene učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima.

Green Square
Festivalski prostor i sale formiraju Green Square, izložbeni program, prostor za dobrodošlicu na festival, otvoreni prostor namenjen izložbama, umetničkim instalacijama, inovacijama i različitim “zelenim” proizvodima i inicijativama. Kompleksan, a u isto vreme, i jednostavan prostor, vas poziva da istražujete nove ideje koje će graditi novu zelenu budućnost za sve nas.

Ulaz na sve sadržaje/programe je besplatan.

Organizator Festivala: Centar za unapređenje životne sredine

2016_Green-Fest_02

Green Fest 2015, Dom omladine Beograda | Foto © Green Fest

Iz programa izdvajamo:

Predavanje: ZELENO OSTRVO
Sreda, 16.11. u 16.30h, Sala Amerikana
Predavač: Claudia Zanfi

Iz godine u godinu sve veći broj ljudi dolazi da živi u gradovima. Procenjuje se da će do 2050. godine gotovo 65% ukupne svetske populacije živeti u urbanim sredinama. Ovakvim tempom širenja gradova i uticaja klimatskih promena javljaju se mnogobrojni izazovi – smanjenje zelenih površina, povećanje prosečnih temperature, povećano zagađenje vazduha, efekat “toplotnog ostrva”. Na ovom predavanju ćeš imati priliku da saznaš kako je moguće unaprediti javne prostore uz pomoć eko-dizajna, ali i videti neke od primera kako studenti u Milanu unapređuju izgled svoga grada.

Claudia Zanfi, istoričar umetnosti, promoter kulture i pejzažni arhitekta. Predavala je na master akademskim studijama Vizualna umetnost na Brera Akademiji umetnosti u Milanu. Trenutno je predavač na internacionalnim master studijama Urbane Vizije i Arhitektura na Domus Akademiji u Milanu i na Midlseks Univerzitetu u Londonu, a takođe sarađuje sa UNESCO-om i Savetom Evrope u okviru Evropske konvencije o predelu. Claudia Zanfi je osnovala kulturnu agenciju aMAZElab (www.amaze.it) i MAST (Museo di Arte Sociale e Territoriale). Između ostalih kulturnih i uređivačkih projekata uredila je: A Ticket to Bagdad; Sofia Photographic Biennial; Cyprus Day; Re‐Thinking Beirut; Going Public; Communities and Territories, tekući projekti javne umetnosti i savremenog života. Osmislila je međunarodne aktivnosti Going Public, tekući projekat javnih prostora i savremenog društva.

Predavanje je namenjeno studentima i široj javnosti.
Predavanje je na engleskom jeziku i neće biti obezbeđen prevod.
Trajanje: 90 minuta

Film: IZBOR JE NAŠ
Sreda, 16.11. u 18.00h, Velika sala
Reditelj i producent: Roxanne Meadows i Joel Holt | 97′ | 2015 | SAD

Priča koja dolazi iz „kuhinje” Žaka Freska (dobitnik nagrade Ujedinjenih nacija za najbolje urbanističko rešenje – dizajn grada, na konferenciji UN o održivom razvoju “Novus Summit”, 2016), Roksen Medouz (suosnivač Venus projekta) i Venus projekat nas podsećaju da uprkos današnjem naprednom tehnološkom razvoju, naše vrednosti i uverenja nisu napredovala. Film preispituje i predlaže načine transformacije ljudskog ponašanja i društva u celini, koje možemo da sprovedemo kao pojedinci, zajednice, nacije – kao ljudi, pre svega, kako bismo uz pomoć obnovljivih i inovativnih tehnologija, promenili smer razvoja celokupnog ljudskog društva, koji će biti u funkciji svakog živog bića na planeti.

Ulaz je besplatan ali zbog ograničenih kapaciteta sala, potrebno je rezervisati ulaznicu putem linkova:
– za film: http://greenfest.rs/index.php/sr/screen
– za predavanje: http://greenfest.rs/index.php/sr/field/pojedinacne-prijave

ili slanjem e-maila na adresu green.fest.edu@gmail.com sa podacima: ime i prezime, naziv programa, broj osoba