UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016_Create-in-Residence_Call

Izvor: Nova Iskra

Nova Iskra u saradnji sa partnerima u Francuskoj, Švedskoj i Slovačkoj i ove godine ogranizuje rezidencijalne boravke srpskih autora u inostranstvu, kao i dizajnera iz tri partnerske zemlje u Beogradu. Konkurs za po jedan jednomesečni rezidencijalni boravak u Malmeu i Marseju otvoren je do 01. septembra 2016. godine za sve dizajnere, arhitekte i istraživače sa teritorije Srbije, a fokus ovogodišnjeg programa je na digitalnoj fabrikaciji i radu sa marginalizovanim društvenim grupama.

Razmena autora odvija se kroz platformu CREATE IN RESIDENCE, multidisciplinarni međunarodni program koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, festivalom Krokodil i nizom partnerskih organizacija. Ove godine, među partnerima su i najveća švedska organizacija za podršku umetničke produkcije IASPIS, Francuski institut u Beogradu i Ministarstvo kulture i medija Republike Srbije, zatim organizacija Creative Industries Košice (Slovačka) kao i kulturni centar STPLN iz Malmea, te AMI Centre i LFO/ZINC makerlab iz Marseja.


Povezani tekstovi:
Konkurs za studijski boravak u Švedskoj: Create in Residence 2016
Konkurs za studijski boravak u Švedskoj: Create in Residence 2015
Konkurs za studijski boravak u Švedskoj: Create in Residence 2014


2016_Create-in-Residence_03

AMI Centre, Marsej, Francuska | Foto © AMI Centre

Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa. Od 2014. godine, kroz program je prošlo preko 30 autora, a pored dizajnera priliku da rade u Švedskoj imaju i pisci, strip crtači i prevodioci putem konkursa organizacije Krokodil i njihovog projekta “Kuća za pisce”. Od ove godine CinR platforma širi svoje delovanje i na druge zemlje, pa tako Nova Iskra objavljuje otvoreni poziv za po jedan jednomesečni rezidencijalni boravak u Malmeu (Švedska) i Marseju (Francuska).

2016_Create-in-Residence_02

STPLN, Malme, Švedska | Foto © STPLN

Za boravak u Švedskoj postoji zadati tematski okvir za dizajnere iz Srbije, pa se zainteresovani kreativci pozivaju da u okviru svoje prijave predlože projekat koji bi razvijali tokom boravka u Švedskoj, a koji je posvećen deci, radu sa marginalizovanim društvenim grupama i tretiranju društveno-angažovanih tema kroz kreativni proces. Boravak u Marseju iako nema tematski okvir, pre svega je namenjen onima zainteresovanim za širenje znanja u polju digitalne fabrikacije. Koncept čitavog programa i dalje je “open-end”, što znači da se od učesnika ne očekuje da svoju ideju u celini realizuju ili završe tokom svog boravka, već samo da vreme provedeno u Švedskoj iskoriste za razvoj projekata iz ovog domena.

U Malmeu, odabrani autor iz Srbije će imati priliku da koristi radni prostor u centru STPLN (http://stpln.se/) i da uz pomoć lokalnog tima dođe u kontakt sa kolegama i drugim organizacijama iz Švedske. U okviru centra STPLN funkcioniše i Fabriken fablab (http://stpln.se/projekt/fabriken/) u okviru koga je moguće pohađati kurseve iz domena 3D štampe. U Marseju, gostujućeg autora iz Srbije će podržati dve lokalne organizacije, obe locirane u kreativnom centru Friche la Belle de Mai (http://www.lafriche.org/fr/) – CADO inkubator i LFO/ZINC makerspace (http://www.lfofablab.org).

2016_Create-in-Residence_01

STPLN, Malme, Švedska | Foto © STPLN

Troškovi puta, smeštaja i stipendije biće pokriveni, a autori će biti u obavezi da se uključe u programe lokalnih organizacija tokom svog boravka, kroz javne prezentacije, učešće i organizaciju radionica i slično. Rezidencije će biti realizovane u periodu oktobar-novembar. Istovremeno, Nova Iskra će ugostiti troje slovačkih i dvoje švedskih dizajnera, kao i jednog predstavnika Francuske.

Svi zainteresovani dizajneri, arhitekte, istraživači i autori mogu se prijaviti najkasnije do 01. septembra 2016. u ponoć putem online formulara na adresi http://bit.ly/2aEHbNk.

Pored popunjavanja formulara potrebno je poslati i portfolio prezentaciju, kao i plan rada odnosno predlog projekta koji bi bio razvijan tokom rezidencijalnog programa (koji treba da uključuje i motivaciono pismo) na e-mail createinresidence@gmail.com.

www.novaiskra.com
www.si.se
www.institutfrancais.rs
www.cike.sk

2016_Create-in-Residence_t