УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Предавање: Ка алтерРуралним имагинацијама – Проф. Питер Верстеиг (Pieter Versteegh)

Elisa Bordonaro, Alain Saudan, Pieter Versteegh – замишљен план насеља Crotte-au-Loup, Женева, 2014 | Фото © Pieter Versteegh

Са великим задовољством вас позивамо на гостујуће предавање “Ка алтерРуралним имагинацијама” проф. Питера Верстеига (Pieter Versteegh), професора у архитектонској школи у Паризу (Ecole Spéciale d’Architectur de Paris), и оснивача и директора истраживачке групе Psyché која се бави изучавањем архитектуре и конструкције идентитета, које ће се одржати у четвртак, 07. априла 2016. године у 18.00 часова у сали 254 Архитектонског факултета.

Pieter-Versteegh

Проф. Питер Верстеиг

Синопсис:

AlterRurality је динамична констелација различитих концепата, природа и пракси које стварају нове потенцијале за насеља инспирисана сеоским вредностима. Актуелне репрезентације руралног су заражене предоминацијом урбаних култура. Рурални простор је угрожен на физичким, географским и друштвеним нивоима. Репрезентације и имагинације руралности су у кризи, самим тим у кризи су и наше идеје о трансформацији руралних простора. Може ли архитектонски приступ допринети обновљеним разумевањима у трансдисциплинарним ситуацијама?

Руралност се овде схвата као сложено тело економских, еколошких, друштвених и етичких ставова и вредности. Шта организује руралност? Шта можемо научити од ње у интензивном хуманистичком добу одрживости које се суочава са ограничењима привредног раста? Да ли је руралност релевантна тема за иновацију људских насеља у савременом друштву? Рурално насељавање не може бити урбани чин који “цивилизује” рурални простор према урбаним стандардима — врло је могуће да овакав чин треба да буде онај који промишља основе сеоског домаћинства у најширем смислу (repeasantation). Конструкција “алтерруралности” је потрага за новим стамбеним модалитетима урезивањем руралности у савремене праксе и вештине. Реч је о етичком начину живота и становања локално, на одржив начин, у оквиру обновљеног уговора са природом.

Lara-Bessard_Yanaelle-Sciboz_2013_AlterRurality-studio

Lara Bessard, Yanaelle Sciboz – пројекат у оквиру студијског курса AlterRurality, 2013 | Фото © Pieter Versteegh

Биографија

Питер Верстеиг (Pieter Versteegh) је професор у архитектонској школи у Паризу (École spéciale d’architecture) и оснивач и директор Psyché истраживачке групе која се бави изучавањем архитектуре и конструкције идентитета. Он је ко-оснивач истаживачке организације Арена (ARENA architectural research network). Предавао је архитектонску теорију и праксу на Универзитету примењених наука у Фрибургу (Western Switzerland University of Applied Sciences) где је такође био руководилац програма за архитектонско образовање и истраживање и оснивачки члан дирекције програма Jointmaster of Architecture. Предавања по позиву одржао је на Политехничкој школи у Лозани (EPF Lausanne), Берлахе Институту (Berlage Institute) и Кентаки Универзитету (Kentucky University). Водио је архитектонски студио у Женеви. Његова истраживања су фокусирана на односе између архитектуре, територије и конструкције идентитета.

www.psychearchitecture.net
www.versteegh.ch
www.arena-architecture.eu

Организација: доц. др Ђорђе Стојановић, доц. др Ана Никезић, асс. арх. Анђелка Ћировић

Alexandre-Gobbini_Joanne-Villa_2013_AlterRurality-studio

Alexandre Gobbini, Joanne Villa – пројекат у оквиру студијског курса AlterRurality, 2013 | Фото © Pieter Versteegh