UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ovde možete pogledati rezultate konkursa: (20.07.2016)
WINNERS ANNOUNCED: Dencity 2016

shelter_logo_reg

Organizacija Šelter (Shelter) poziva arhitekte, planere, studente, inženjere, dizajnere, mislioce, nevladine  i ostale organizacije iz celog sveta da učestvuju na drugom godišnjem konkursu „Zbijengrad“ (Dencity).

Nagli svetski rast i urbanizacija ne dopuštaju gradovima da se prilagode i obezbede svoje stanovnike. Gradovi brzo izrastaju u velegrade, a neki od najgušće naseljenih gradova na svetu se sastoje od improvizovanih kuća, takozvanih slamova. Osim toga, već pretrpani gradovi moraju apsorbovati ljude koji napuštaju svoja ruralna rodna mesta nadajući se prilici za zapošljavanje. Trenutno, više od jedne milijarde ljudi na svetu živi u slamovima, a veruje se da će ovaj broj dostići dve milijarde do 2030. godine. Sada, više nego ikad, moramo odigrati centralnu ulogu u razvoju susedstava koja su ispod standarda. Slamovi imaju mnogo širi uticaj od samog stanovanja, oni utiču na skoro sve uslove života i zajednice u celini.

Namera konkursa je dvostruka: da podstakne nove ideje o tome kako se bolje nositi sa rastućom gustinom neplanskih gradova, i da širi svest o ovom ogromnom problemu. Učesnici konkursa bi trebalo da razmotre na koji način dizajn može osnažiti zajednice i omogućiti im da budu samodovoljne u budućnosti.

Ograničenja u pogledu lokacije, programa, veličine projekta ne postoje. Projekti se mogu odnositi na određenu lokaciju ili biti opšteg koncepta. Cilj je da se umanje ograničenja i učesnicima da sloboda da misle na najkreativniji mogući način. Radovi koji se predaju ne moraju biti stvoreni isključivo za ovaj konkurs ali ne smeju biti prijavljeni nigde drugde.

2016_Dencity-Competition_01

Foto © Shelter

Arhitekte, studenti, inženjeri, dizajneri, mislioci, nevladine i ostale organizacije su pozvani da učestvuju na ovom konkursu. Profesionalne kvalifikacije nisu neophodne. Interdisciplinarni timovi se podstiču da uzmu učešće na ovom konkursu.

Važni datumi:
• Rok za ranu registraciju učešća (cena USD $55 po projektu) – 14. mart 2016.
• Registracija učešća (cena USD $80 po projektu) traje do 25. aprila 2016. u ponoć
• Rok za predaju radova – 25. april 2016.
• Objava rezultata konkursa – jun 2016.

Nagrade:
1. nagrada – USD $3000*
2. nagrada – USD $1500
3. nagrada – USD $750
+ 5 pohvala

* Organizacija Build Abroad će, kao dodatak novčanoj nagradi, omogućiti dobitnicima 1. nagrade volontersko putovanje na destinaciju po njihovom izboru, a na listi destinacija ove organizacije.

Sve informacije o konkursu možete pogledati na zvaničnoj stranici konkursa:
Dencity 2016

0