УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

YoungArchitectsCompetitions_logo

Само неколицина окружења може да се похвали шармом пустог острва. Од Момпрацема до Робинзона Крусоа, острво је место авантуре, изгнанства и бродолома. Неуспех и спас у исто време – место несвесног, пре него што је стварна географска локација – острво је место где људи постављају себи изазов, навикавајући се на тишину и природу, суочавајући се са невероватним изазовима.

На једном од најшармантнијих места на свету, неколико километара од звоника цркве Свети Марко у Венецији, у воденој пени стидљиво се појављује фасцинантно и аутенично острво Повеља (Poveglia).

Упркос свом обиму и лепоти који издвајају Повељу од других острва у лагуни, током последњих година овај неупоредиви драгуљ морао је да подлегне катастрофалном пропадању. Без икакве везе са копном, скоро 50 година напуштено, острво Повеља прекривено је густом вегетацијом која је дивље расла утицајући на сваки облик култивације и уништавајући све од архитектуре.

Венеција никада није потпуно заборавила на Повељу, али су њени грађани престали да посећују острво и временом је оно постало постало природно окружење за најстрашније приче и фантастичне гласине. Али ова ситуација ће се ускоро променити. Италијанска влада – власник поседа – усмерила је пажњу на Повељу како би омогућила поновну употребу острва.

У ову сврху, организација Конкурси за младе архитекте (Young Architects Competitions – YAC) је лансирала конкурс Универзитетско острво – University Island, пројекат за трансформацију Повеље у универзитетски кампус из снова: место за обуку, одмор и релаксацију многих студената који долазе у Венецију.

Како трансформисати пусто острво у водећи центар за учење и истраживање? Која архитектура би требало бити интегрисана у једну од предивних локација у венецијанској лагуни како би се створио међународни кампус који би се својом вредношћу изједначио са једним од најлепших градова света?

На овим питањима Young Architects Competitions, уз подршку компаније РИАМ, темељи конкурс Универзитетско острво, позивајући све дизајнере да се осете потпуно фасцинираним једним од места у венецијанској лагуни од којих застаје дах, и смисле нову будућност, доброг присуства и виталности хиљада студената који сваке године одаберу Венецију као цењену локацију за своје студије.

2016_YAC_University-Island_01

2016_YAC_University-Island_02

Жири конкурса:
Peter Cook – CRAB STUDIO, Лондон
Patrick Lüth – SNOHETTA, Инсбрук
Iannis Kandyliaris – BIG, Њујорк
Alessandro Marata – C.N.A.P.P.C., Болоња
Francesco Dal Co – CASABELLA, Милано
Alberto Ferlenga – IUAV, Венеција
Andrea Boeri – UNIBO, Болоња
Pierluigi Cervellati –STUDIO CERVELLATI E ASSOCIATI, Болоња
Francesca Graziani – AGENZIA DEL DEMANIO, Рим

Важни датуми:
Почетак конкурса – 07. март 2016.
Рок за предају радова – 15. јун 2016.
Објава резултата конкурса – 29. јул 2016.
Додела награда и отварање изложбе – 05 септембар 2016.

Рад мора да садржи:
1 А1 панел + 1 А3 PDF књижица

Награде:
Укупан фонд награда је 20000 евра:
1. награда: 10000 евра + публикација у архитектонским часописима и на вебсајтовима + једногодишња претплата на часопис CASABELLA
2. награда: 4000 евра + публикација у архитектонским часописима и на вебсајтовима + једногодишња претплата на часопис CASABELLA
3. награда: 2000 евра + публикација у архитектонским часописима и на вебсајтовима + једногодишња претплата на часопис CASABELLA
4 Златне похвале: 1000 евра + публикација у архитектонским часописима и на вебсајтовима + једногодишња претплата на часопис CASABELLA
10 похвала: публикација у архитектонским часописима и на вебсајтовима + једногодишња претплата на часопис CASABELLA
30 финалиста: публикација у архитектонским часописима и на вебсајтовима + једногодишња претплата на часопис CASABELLA

Све информације можете погледати на званичној страници конкурса:
Young Architects Competitions: University Island