UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

YoungArchitectsCompetitions_logo

Samo nekolicina okruženja može da se pohvali šarmom pustog ostrva. Od Mompracema do Robinzona Krusoa, ostrvo je mesto avanture, izgnanstva i brodoloma. Neuspeh i spas u isto vreme – mesto nesvesnog, pre nego što je stvarna geografska lokacija – ostrvo je mesto gde ljudi postavljaju sebi izazov, navikavajući se na tišinu i prirodu, suočavajući se sa neverovatnim izazovima.

Na jednom od najšarmantnijih mesta na svetu, nekoliko kilometara od zvonika crkve Sveti Marko u Veneciji, u vodenoj peni stidljivo se pojavljuje fascinantno i autenično ostrvo Povelja (Poveglia).

Uprkos svom obimu i lepoti koji izdvajaju Povelju od drugih ostrva u laguni, tokom poslednjih godina ovaj neuporedivi dragulj morao je da podlegne katastrofalnom propadanju. Bez ikakve veze sa kopnom, skoro 50 godina napušteno, ostrvo Povelja prekriveno je gustom vegetacijom koja je divlje rasla uticajući na svaki oblik kultivacije i uništavajući sve od arhitekture.

Venecija nikada nije potpuno zaboravila na Povelju, ali su njeni građani prestali da posećuju ostrvo i vremenom je ono postalo postalo prirodno okruženje za najstrašnije priče i fantastične glasine. Ali ova situacija će se uskoro promeniti. Italijanska vlada – vlasnik poseda – usmerila je pažnju na Povelju kako bi omogućila ponovnu upotrebu ostrva.

U ovu svrhu, organizacija Konkursi za mlade arhitekte (Young Architects Competitions – YAC) je lansirala konkurs Univerzitetsko ostrvo – University Island, projekat za transformaciju Povelje u univerzitetski kampus iz snova: mesto za obuku, odmor i relaksaciju mnogih studenata koji dolaze u Veneciju.

Kako transformisati pusto ostrvo u vodeći centar za učenje i istraživanje? Koja arhitektura bi trebalo biti integrisana u jednu od predivnih lokacija u venecijanskoj laguni kako bi se stvorio međunarodni kampus koji bi se svojom vrednošću izjednačio sa jednim od najlepših gradova sveta?

Na ovim pitanjima Young Architects Competitions, uz podršku kompanije RIAM, temelji konkurs Univerzitetsko ostrvo, pozivajući sve dizajnere da se osete potpuno fasciniranim jednim od mesta u venecijanskoj laguni od kojih zastaje dah, i smisle novu budućnost, dobrog prisustva i vitalnosti hiljada studenata koji svake godine odaberu Veneciju kao cenjenu lokaciju za svoje studije.

2016_YAC_University-Island_01

2016_YAC_University-Island_02

Žiri konkursa:
Peter Cook – CRAB STUDIO, London
Patrick Lüth – SNOHETTA, Insbruk
Iannis Kandyliaris – BIG, Njujork
Alessandro Marata – C.N.A.P.P.C., Bolonja
Francesco Dal Co – CASABELLA, Milano
Alberto Ferlenga – IUAV, Venecija
Andrea Boeri – UNIBO, Bolonja
Pierluigi Cervellati –STUDIO CERVELLATI E ASSOCIATI, Bolonja
Francesca Graziani – AGENZIA DEL DEMANIO, Rim

Važni datumi:
Početak konkursa – 07. mart 2016.
Rok za predaju radova – 15. jun 2016.
Objava rezultata konkursa – 29. jul 2016.
Dodela nagrada i otvaranje izložbe – 05 septembar 2016.

Rad mora da sadrži:
1 A1 panel + 1 A3 PDF knjižica

Nagrade:
Ukupan fond nagrada je 20000 evra:
1. nagrada: 10000 evra + publikacija u arhitektonskim časopisima i na vebsajtovima + jednogodišnja pretplata na časopis CASABELLA
2. nagrada: 4000 evra + publikacija u arhitektonskim časopisima i na vebsajtovima + jednogodišnja pretplata na časopis CASABELLA
3. nagrada: 2000 evra + publikacija u arhitektonskim časopisima i na vebsajtovima + jednogodišnja pretplata na časopis CASABELLA
4 Zlatne pohvale: 1000 evra + publikacija u arhitektonskim časopisima i na vebsajtovima + jednogodišnja pretplata na časopis CASABELLA
10 pohvala: publikacija u arhitektonskim časopisima i na vebsajtovima + jednogodišnja pretplata na časopis CASABELLA
30 finalista: publikacija u arhitektonskim časopisima i na vebsajtovima + jednogodišnja pretplata na časopis CASABELLA

Sve informacije možete pogledati na zvaničnoj stranici konkursa:
Young Architects Competitions: University Island

5