UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016_Create-in-Residence

Izvor: Nova Iskra

CREATE IN RESIDENCE je multidisciplinarni međunarodni program posvećen rezidencijalnim boravcima autora u Švedskoj i Srbiji koji je 2014. godine inicirao Švedski institut, u saradnji sa Novom Iskrom, festivalom Krokodil i nizom partnerskih organizacija iz Švedske. Interdisciplinarni rad, pažljivo planiranje svakog od rezidencijalnih boravaka prema potrebama korisnika i specifičnosti organizacija koje će ih ugostiti glavne su odlike ovog programa.

Tokom protekle dve godine, 23 autora iz domena dizajna, književnosti, arhitekture i stripa je uzelo učešće u programu, dok se na konkurse za rezidencijalne boravke u obe zemlje prijavilo više od 300 autora. Brojni dizajneri i pisci provodili su između 4 i 8 nedelja kao gosti partnerskih organizacija, uz punu stipendiju i plaćene troškove puta i boravka, a u istom periodu je održano i više od 15 predavanja, prezentacija i radionica sa lokalnim autorima.

Ovog četvrtka, 25. februara sa početkom u 19.00h, u UK Parobrod biće predstavljen dosadašnji tok programa, kao i iskustva nekih od učesnika iz Srbije i Švedske. Biće predstavljen ovaj specifičan format rezidencijalnih boravaka, kao i planovi za širenje ove platforme na saradnju sa drugim zemljana i detalji novog ciklusa u 2016. godini.

Sa nama će biti švedska dizajnerka Josefin Vargö, beogradski ilustrator Nenad Dodić, pisci Anisur Rahman i Bojan Babić, kao i strip autorka Ana Petrović. Svi oni će predstaviti svoja iskustva sa studijskih boravaka u Švedskoj i Srbiji, a gostima će se obratiti i predstavnici Švedskog instituta, inicijatora projekta– Jenny Bergström, zadužena za dizajn sekciju, i Henrik Enbohm koji vodi odsek za književnost.


Povezani tekstovi:
Konkurs za studijski boravak u Švedskoj: Create in Residence 2015
Konkurs za studijski boravak u Švedskoj: Create in Residence 2014


Pored Švedskog instituta, u programu učestvuje i niz drugih istaknutih partnera iz Švedske, uključujući Baltički centar za pisce i prevodioce (BCWT), kulturni centar Stpln i Univerzitet u Malmeu, Form/Design Center, IASPIS i Švedski centar za strip. Ovom prilikom pridružiće nam se i Lena Pasternak ispred BCTW-a, kao i Oyuki Matsumoto ispred progresivnog kulturnog centra Stpln, koje će ukratko predstaviti rad svojih organizacija. Domaćini događaja su Krokodil, Nova Iskra i Ambasada Švedske u Srbiji.

Ulaz na program je besplatan, a početak je najavljen za 19.00h, u četvrtak 25. februara 2016. godine u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a, Beograd).

www.si.se
www.novaiskra.com
www.krokodil.rs
www.ukparobrod.rs

3