UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Pozivamo vas na gostujuće predavanje ”Dodir robota: Kako roboti menjaju arhitekturu” – profesora arhitekture Fabio Gramazio-a, osnivača studija Gramazio i Koler (Gramazio & Kohler) u Cirihu, Švajcarska. Predavanje će se održati u četvrtak, 03. marta 2016. godine, u 18.00 časova u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Ulaz je slobodan. Dobrodošli!

GKR_logo_opt

(c)-Gramazio-Kohler-Research_151004_199_Nikon_AT_024_WM

150815_148_BridgeDemonstrator_AM_008_WM

The-Endless-Wall-ETH-Zurich-2011

”Beskrajan zid” The Endless Wall, ETH Zurich, 2011 | © Gramazio Kohler Research, ETH Zurich

Robotic-Foldings-SEC-Singapore-ETH-Centre-2014

Apstrakt predavanja

Predavanje “Dodir robota: Kako roboti menjaju arhitekturu” predstavlja novi način razmišljanja o arhitekturi i njenoj materijalizaciji. Ono ističe ključne posledice (implikacije) robotizovane proizvodnje u arhitekturi i predstavlja selekciju projekata koji su nastali tokom decenije istraživanja na ETH univerzitetu u Cirihu, od projekta nestandardne fasade od opeke na lokaciji Gantenbajn vinograda do skorašnjeg projekta “Kamen štampa” (Rock Print) instalacije na Čikaškom bijenalu arhitekture. U okviru ovoga, predavanje predlaže kako da digitalna kultura gradnje otkrije svoj savremeni i najpogodniji konstruktivni izraz, kroz spoj digitalne logike i novih mehaničkih procesa.

Gramazio-Kohler-Partners

Prof. Matthias Kohler i Prof. Fabio Gramazio | © Gramazio Kohler Research, ETH Zurich

Biografija

Fabio Gramazio je arhitekta sa multi-disciplinarnim interesovanjima počev od računarskog dizajna i robotizovane fabrikacije do inovacije u materijalima. U 2000-toj godini, on je osnovao arhitektonsku praksu Gramazio i Koler (Gramazio & Kohler) u saradnji sa svojim partnerom Matijas Koler-om (Matthias Kohler), gde su izvedeni brojni nagrađeni radovi. Trenutni projekti uključuju dizajn Empa NEST istraživačke platforme, buduće žive laboratorije za održivo građevinarstvo.

Kao profesori, Gramazio i Koler su razvili prvu laboratoriju arhitektonske robotike na ETH univerzitetu u Cirihu (Gramazio Kohler Research, ETH Zurich, Switzerland). Njihova izvedena istraživanja su veoma uticajna u polju digitalne arhitekture, pomeraju granice i iniciraju novo polje istraživanja koje se fokusira na integraciju industrijskih robota u arhitektonskom projektovanju i izgradnji.

(c)-Gramazio-Kohler-Research_15_187_FabricationPhotos_003_WM_

(c)-Gramazio-Kohler-Research_160216_MAS_students_working

Oni su izlagali na brojnim izložbama u svetu, kao što su: Venecijansko bijenale arhitekture 2008. godine, “Izlog galerija za umetnost i arhitekturu” (the Storefront Gallery for Art and Architecture) u Njujorku 2009. godine, “Arhitektura sagrađena uz pomoć letećih robota” (Flight Assembled Architecture) u FRAC centru u Orleanu, Francuska 2011. godine i “Kamen štampa” (Rock Print) na Čikaškom bijenalu arhitekture 2015. godine. Nedavna istraživanja su definisana i tematski uokvirena u knjizi “Dodir robota: Kako roboti menjaju arhitekturu”.

Robotic_touch_book