UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ambasada_Poljske_logo_RS

Izložba

LOĐ. REVITALIZACIJA I REKONSTRUKCIJA
Łódź: Rewitalizacja i Budowa

Od grada u stagnaciji ka kandidaturi za Ekspo 2022

Ambasada Republike Poljske u Beogradu i Arhitektonski fakultet predstavljaju izložbu „Lođ. Revitalizacija i rekonstrukcija“ koja sadrži prikaz najvećih gradskih investicija u gradu Lođ koje su omogućile aktivnu revitalizaciju objekata industrijskog nasleđa.

PL_Wystawa_Lodz_Rewitalizacja-i-przebudowa_03

Od XIX veka Lođ je predstavljao značajan centar tekstilne industrije. Tokom ekonomske tranzicije i usled brojnih privatizacija, mnoga državna preduzeća su se zatvorila što je uticalo na stagnaciju grada.

Zahvaljujući sredstvima Evropske Unije i velikoj kreativnosti lokalnog stanovništva započet je proces revitalizacije Lođa. Stari tekstilni pogoni su dobili nove funkcije, grad je dobio modernu infrastrukturu i posebnu atmosferu.

Objekti bivših fabrika tekstila su pretvoreni u hotele, kulturne i trgovačke centre. Zbog renoviranja javnih površina i objekata, Lođ je postao lepši i privlačniji što se odražava u društvenim promenama i oživljavanju ekonomije grada. Lođ je predstavljen kao grad koji spaja fabričku prošlost sa savremenošću, a koji je prijatan za stanovnike kao i za preduzetnike.

PL_Wystawa_Lodz_Rewitalizacja-i-przebudowa_04

Revitalizacija i rekonstrukcija Lođa je izuzetan primer formiranja modernog urbanog prostora ne samo u Poljskoj ali i širom sveta. Postavka koju je priredila Lokalna samouprava grada Lođ je element promocije grada kandidata za organizovanje Međunarodne izložbe Ekspo 2022.

Izložba će svečano biti otvorena u galeriji AULA Arhitektonskog fakulteta u ponedeljak, 22. februara 2016. godine u 11.00 časova.

„Lođ. Revitalizacija i rekonstrukcija“ je putujuća izložba koja zahvaljujući podršci Ambasade Republike Poljske obilazi evropske gradove.

Na Arhitektonskom fakultetu izložba će trajati do 7. marta 2016. godine.

Dobrodošli!