УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_Young-Planners-Workshop_1

Радионица за младе планере: Урбано планирање, јавни простори и мобилност (ECTP-CEU Young Planners Workshop 2016: Urban planning public space and mobility)је заједнички пројекат Европског савета просторних планера и XI Европских награда за урбано и регионално планирање, које ће бити додељене 04. јула 2016. године у Бриселу, а у сарадњи са Комитетом регија (Committee of the Regions).

Европски савет просторних планера – ECTP-CEU (the European Council of Spatial Planners – Conseil Européen des Urbanistes) основан је 1985. године, а обухвата 40.000 просторних планера, 27 професионалних асоцијација и института за планирање градова из 25 европских земаља. Ова организација омогућава својим члановима заједнички оквир за праксу и образовање у планирању, континуирани професионални развој и дефиницију професионалне одговорности. Она поставља стандарде образовања и понашања професионалних планера, идентификује, слави и награђује примере доброг планирања широм Европе, и упушта се у дијалог са локалним, националним и европским управама. У складу са овим циљевима, Радионица за младе планере тежи да постави перспективе и искуства младих планера у оквир парадигми нових европских градова и недостатка економских средстава.


Повезан текст:
Радионица за младе планере: Dublin 2015


Радионица ће покушати да сазна узроке неких добрих искустава и како дизајн и планирање могу унапредити пешачку и бициклистичку инфраструктуру. Први циљ радионице је да научи из објављених емпиријских података и детерминанти, од најбољих политика пракси широм Европе. Други циљ је да анализира везе између урбаног дизајна и бицикла у односу на питање које су поставили Ann Forsyth & Kevin Krizek – Да ли би обзири и праксе урбаног дизајна били другачији уколико би искуство вожње бициклом имало централније место у кључним дијалозима у вези будућности градова.

Поред тога ова радионица тежи транс-дисциплинарном приступу мобилности и посебно планирању за пешаке и бициклисте како би узели у обзир комплексну интеракцију образаца кретања људи и форме и конфигурације урбаних области.

Радионица за младе планере одржаваће се online од априла до јула, на тај начин пружајући могућност озбиљне дикусије пројеката који ће се представити, а финални радови биће представљени 03. и 04. јула 2016. године у Бриселу. Одабрани радови биће објављени у облику е-књиге.

Све информације о радионици можете погледати овде:
ECTP-CEU Young Planners Workshop 2016: “Urban planning public space and mobility”
Програм радионице