UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016_International-Velux-Award_main

VELUX_logo200px

Svake druge godine od 2004. VELUX grupa poziva studente arhitekture da učestvuju na konkursu za Međunarodnu VELUX nagradu (International VELUX Award). Konkurs postavlja izazov studentima da istraže ulogu dnevne svetlosti u arhitekturi i inspirišu nova razmišljanja. Cilj nagrade je da zaokupi studente arhitekture načinima korišćenja sunčeve i dnevne svetlosti kao glavnih izvora energije i svetlosti, i pitanjem kako obezbediti zdravlje i dobrobit ljudi koji žive i rade u zgradama.

Međunarodnom VELUX nagradom, VELUX grupa želi da oda počast dnevnoj svetlosti i ojača njenu ulogu u dizajnu objekata, u skladu sa vizijom promovisanja dnevne svetlosti, svežeg vazduha i kvaliteta života.

Konkurs za nagradu je globalan i otvoren je za sve registrovane studente arhitekture podržane od strane profesora sa fakulteta. Ukupni fond nagrade je 30 000 evra. Žiri koji se sastoji od međunarodno priznatih arhitekata dodeliće niz nagrada i pohvala.

2016_International-Velux-Award

Jaebong Jeon, Keunyoung Lim – International VELUX Award 2014, II nagrada | Foto © UIA.

Od 2004. godine, kada je prvi put dodeljena, Međunarodna VELUX nagrada je izrasla u, verovatno, najveći konkurs svoje vrste, namenjen arhitektama koje će oblikovati budućnost. Od prve dodeljene nagrade do danas, oko 5000 studenata iz više od 80 zemalja predalo je skoro 4000 projekata na temu nagrade Svetlost sutrašnjice.

Preko deset godina od kako je nagrada prvi put objavljena, predstavljeni su pobednici iz Norveške, Danske, Kine, Bugarske, Južne Koreje, Poljske, Švajcarske, Holandije, SAD, Portugalije, Španije, Ujedinjenog kraljevstva i Hrvatske, i pohvaljeni radovi iz Poljske, Nemačke, Norveške, Mađarske, Španije, Ujedinjenog kraljevstva, SAD, Australije, Švedske, Francuske, Južne Koreje, Italije, Japana, Argentine, Kanade, Danske, Holandije, Litvanije, Kine, Švajcarske, Rumunije, Belgije, Portugalije i Bugarske.

Međunarodna VELUX nagrada se dodeljuje u bliskoj saradnji sa Internacionalnom unijom arhitekata (International Union of Architects – UIA), koja će i ove godine sastaviti žiri.

Važni datumi

Rok za prijavu učešća: 01. april 2016.
Rok za postavljanje pitanja: 15. april 2016.
Rok za predaju radova: 15. jun 2016.
Žiriranje radova: jun 2016.
Objavljivanje rezultata i početak online izložbe: oktobar 2016.