UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ovde možete pogledati rezultate konkursa: (05.06.2016)
WINNERS ANNOUNCED: Liberland Design Competition

2015_Liberland_1

Izvor: ArchDaily

U aprilu 2015. godine osnovana je treća najmanja suverena država u svetu – Liberland. Osnovana na malom komadu ničije zemlje, stvorenom graničnim sporom između Hrvatske i Srbije, nova država zasnovana na principima libertarijanizma vodi upornu borbu za međunarodno priznanje. Uprkos ovim izazovima, evropska mikronacija je u potrazi za idejama putem globalnog dizajn konkursa za generalni plan svoje teritorije površine 7 kvadratnih kilometara.

Patrik Šumaher (Patrik Schumacher) iz studija Zaha Hadid Architects je jedan od nekoliko eksperata koji su pozvani da budu u žiriju konkursa koji ima za cilj da uspostavi višefazni plan koji će odražavati vrednosti i ideje Liberlanda.

„Pre nego izmaštane ili umetničke projekte, Liberland traži radikalno kreativne, u isto vreme zrele predloge za plodan, vrlo gusto naseljen, grad-naciju 21. veka, koji služi svom naprednom, savremenom, umreženom društvu“, kaže se u raspisu konkursa (Liberland Design Competition).

”Liberland je stvaran. Ovo nije isključivo konkurs za spekulativne ideje. Liberlandu je potrebna arhitektura. Projekti moraju da uključe – ali i razviju šire – spekulativne koncepte u potpuno vizuelne, ambiciozne, fleksibilne dizajn sisteme, koji demonstriraju sposobnost prilagođavanja i maksimalan potencijal za razvoj više-autorskog fluidnog izgrađenog okruženja, na osnovu okvirnih pravila koja se neprestano razvijaju.”

„Cilj je postići veštački ekosistem visoke propustljivosti, fluidnosti, fleksibilnosti i preduzetničkog potencijala, u složenom šarolikom urbanom redu koji funkcioniše kao koherentan i objedinjen sistem, a u isto vreme ostaje vrlo prilagodljiv lokalnim uslovima, grupama, pojedincima, institucijama i organizacijama time što pokreće dizajn mreže i simbioze zasnovane na okvirnim pravilima.“

Prema izveštaju časopisa Architects’ Journal, oko 340.000 ljudi je već zatražilo državljanstvo Liberlanda.

Informacije

Sve informacije o konkursu možete pogledati na:
Liberland Design Competition
Wiki Liberland

Važni datumi:
Početak konkursa: 05. oktobra 2015.
Rok za registraciju učešća i postavljanje pitanja: 05. januar 2016.
Rok za predaju radova: 05. februar 2016.
Objava rezultata konkursa: 05. mart 2016.

2015_Liberland_competition_2