UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
2015_Sinagoga_Subotica_01
© Europa Nostra Srbija

Projekat Nasleđe pod lupom prati posetu stručnjaka subotičkoj Sinagogi u okviru programa “Sedam najugroženijih” koji vode organizacija Europa Nostra i Evropska investiciona banka kako bi pomogle zaštitu izuzetnih spomenika širom Evrope, koji već godinama propadaju zbog manjka sredstava za projekte restauracije, društvenog zapostavljanja ili lošeg ophođenja.

Projekat će biti realizovan u periodu od oktobra 2015. do leta 2016. godine obuhvatajući tri osnovna segmenta: praktične radionice o konzervaciji u Subotici za profesionalce i postdiplomce, u trajanju od četiri dana za 25 učesnika; diskusije vezane za restaraciju Sinagoge za profesionalce koji će napisati izveštaj sa zapažanjima i preporukama; studijskog putovanja u Budimpeštu u januaru 2016. godine, sa temom upravljanja kulturnim nasleđem, gde će odabrani stručnjaci iz Subotice i drugih gradova Srbije učestvovati u seminaru koji će voditi arhitekta-konzervator, Graham Bell; kursa u okviru studija zaštite kulturnog nasleđa na Građevinskom fakultetu u Subotici koji će voditi Dr Viktorija Aladžić tokom letnjeg semestra, a gde će studija slučaja tokom čitavog semestra biti Sinagoga u Subotici.

Projekat vodi Europa Nostra Srbija u partnerstvu sa organizacijom Kulturno nasleđe bez granica, Gradom Suboticom, Međuopštinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture u Subotici, Građevinskim fakultetom iz Subotice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije. Ceo projekat je finanskijski podržala fondacija Hedli trast iz Velike Britanije (The Headly Trust).

2015_Sinagoga_Subotica_03
© Europa Nostra Srbija

Pozivamo vas da se prijavite na seminar o konzervaciji na primeru Sinagoge u Subotici, koji će se održati u Subotici od 20. do 25. novembra 2015. godine. Ovaj seminar je prvi u nizu aktivnosti u okviru projekta Nasleđe pod lupom, koji nudi priliku za učenje i profesionalni razvoj u polju konzervacije i upravljanja nasleđem na jednom od najlepših primera secesije u jugoistočnoj Evropi – Sinagogom u Subotici. Kako je ovaj spomenik izuzetno kompleksna celina, njegovo detaljno izučavanje odlična je prilika za sagledavanje mnogih tehničkih izazova prilikom procesa restauracije, ali i izazova koji nastaju prilikom planiranja buduće upotrebe sinagoge.

Radionica je namenjena mladim profesionalcima, postdiplomcima i studentima poslednjih godina u polju konzervacije, građevine, arhitekture ili drugih oblasti vezanih za probleme zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem. Ovaj seminar okupiće kao predavače, i stručnjake iz Srbije posvećene restauraciji sinagoge, tako i međunarodne inženjere i arhitekte-konzervatore. Svaki učesnik dobiće sertifikat na kraju radionice.

Osnovni cilj seminara jeste da predstavi načela, metode i tehničke procene konzervacije i restauracije spomenika secesije, kao i da ponudi analitičnu diskusiju o rešenjima za restauraciju Sinagoge na samom terenu.

Seminar će obuhvatiti:

  • edukaciju o istoriji, arhitekturi i specifičnostima restauracije Sinagoge i nasleđa secesije
  • edukaciju i trening o osnovnim načelima standarda konzervacije
  • edukaciju i trening o osnovnovama snimanja i razumevanja struktura istorijskih spomenika
  • edukaciju i trening o razumevanju i tehnickoj proceni nosivosti elemenata kao i o neinvazivnim metodama procene nosivosti istorijskih struktura
  • aspekt upravljanja kulturnim dobrima, te aspekt strukture donosioca odluka, odgovornosti zajednice i pojedinaca naspram spomenika kulture.
2015_Sinagoga_Subotica_02
© Europa Nostra Srbija

Svi troškovi smeštaja i ishrane tokom radionice biće pokriveni od strane organizatora, dok će učesnici sami snositi troškove putovanja do i od Subotice. Organizatori su omogućili i pet putnih grantova u maksimalnom iznosu od 150 evra za pet, prema prijavama najbolje rangiranih, učesnika iz regiona Zapadnog Balkana*, kao i pet putnih grantova u maksimalnom iznosu od 50 evra za, prema prijavama najbolje rangiranih, pet učesnika iz Srbije.

Rok za slanje prijava je 01. novembar 2015. godine. Svi kandidati će biti obavešteni o rezultatima selekcije do 07. novembra 2015. godine.

* Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Mađarska

Poziv na učešće na seminaru
Prijava za učešće na seminaru

EuropaNostra_Logo100x200

Europa Nostra Srbija je dobrovoljno, nevladino, neprofitno i nestranačko udruženje posvećeno podizanju svesti o značaju kulturne baštine kao elementarnog prava svakog građanina sa vizijom da bude „glas kulturnog nasleđa“.