UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
2015_UrbanSOS_ASG_1_o

U saradnji Van Alen Institute, 100 Resilient Cities i AECOM objavljen je međunarodni konkurs Urban SOS: All Systems Go za studente osnovnih i master akademskih studija.

Konkurs Urban SOS: All Systems Go poziva multidisciplinarne timove studenata da zamisle otpornije sisteme snabdevanja hranom, vodom i energijom gradova i regiona danas i u budućnosti. Širom sveta, ova ključna infrastruktura je sve više u opasnosti zbog ekstremnih vremenskih prilika, uticaja klimatskih promena i društvenih i ekonomskih sukoba.

Konkurs postavlja izazov timovima da identifikuju urbanu populaciju koja se suočava sa mogućnošću poremećaja u radu svojih sistema snabdevanja hranom, vodom i energijom, i predlože strategije koje će povećati mogućnosti ovih sistema da izdrže buduće šokove ili stresove, čineći ih u isto vreme efikasnijim, pravičnijim i pristupačnim raznovrsnim populacijama. Predlozi moraju biti locirani u jednom od 67 gradova (među kojima je i Beograd) koji trenutno čine mrežu 100 otpornih gradova (100 Resilient Cities – lista svih gradova)

Registracija timova i predaja radova su do 21. avgusta 2015. godine, a 17. septembra će biti objavljeno koja tri tima su finalisti konkursa.

Tri odabrana tima biće pozvana da predstave svoje predloge međudisciplinarnom panelu u A+D muzeju u Los Anđelesu, u oktobru 2015. Žiri konkursa Urban SOS: All Systems Go dodeliće nagrade u vrednosti 15000 američkih dolara jednom ili više timova, a uz to AECOM će obezbediti i do 25000 američkih dolara u gotovini i vremenu svojih zaposlenih kako bi se podržala primena prototipa pobedničke strategije.