UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
2015_NASA_3DPrintHab_01_o

NASA i National Additive Manufacturing Institute (America Makes) su pokrenuli konkurs 3D Printed Habitat Challenge,  sa nagradama u ukupnoj vrednosti od 2.25 miliona američkih dolara. Konkurs je deo NASA programa Izazovi veka (NASA Centennial Challenges) i zahteva od učesnika da dizajniraju i izgrade, uz pomoć tehnologija 3D štampe, habitat za duboka svemirska istraživanja.

„Buduće mogućnosti tehnologije 3D štampe su inspirativne, a tehnologija izuzetno važna za duboka svemirska istraživanja“, rekao je Sem Ortega (Sam Ortega), menadžer programa Izazovi veka. „Ovaj izazov definitivno podiže nivo onoga za šta smo trenutno sposobni i vrlo smo uzbuđeni što ćemo videti šta će stvaralačka zajednica učiniti sa njom.“

Konkurs je podeljen u dve faze:

Prva faza traži najnaprednije arhitektonske koncepte koji iskorišćavaju jedinstvene mogućnosti 3D štampe. 30 najboljih radova podeliće nagradni fond od 50 000 američkih dolara, a nagrade će biti objavljene na ovogodišnjem Svetskom sajmu stvaralaca (2015 World Maker Faire) u Njujorku.

Druga faza konkursa se fokusira na proizvodnju i biće podeljena na dva nivoa:

  • Nivo 1 – The Structural Member Competition se bavi tehnologijama izrade potrebnim za proizvodnju konstruktivnih komponenti od lokalnih (izvornih) i recikliranih materijala ili od isključivo lokalnih materijala.
  • Nivo 2 – The On-Site Habitat Competition predstavlja izazov učesnicima da proizvedu stambene jedinice u pravoj razmeri, uz upotrebu lokalnih materijala ili kombinacije lokalnih i recikliranih materijala.

Prijava za oba nivoa druge faze je otvorena do 26. septembra 2015. i svaki zasebno nosi nagradu u vrednosti od 1,1 milion američkih dolara.

Pobednici konkursa će pomoći NASA-i u proizvodnji habitata za svemirska istraživanja i finansijski pristupačnog stanovanja u udaljenim delovima Zemlje.

2015_NASA_3DPrintHab_02_o
Koncept za 3D odštampan habitat na Mesecu | © NASA

Ključni datumi

Početak prijavljivanja: 16. maj 2015.
Rok za podnošenje prijava (I faza): 15. jul 2015.
Rok za predaju radova (I faza): 03. avgust 2015.
Rok za podnošenje prijava (II faza): 26. septembar 2015.
NYC Maker Faire: 26. i 27. septembar 2015.

2015_NASA_3DPrintHab_03_o
3D štampač Međunarodne svemirske stanice slikan u aprilu 2014. tokom testova u NASA’s Marshall Space Flight Center u Hantsvilu, Alabama, pre nego što je poslat na SpaceX letelici za obnavljanje zaliha stanice | © NASA