UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Mapa kao medij_Tacka komunikacije

Svet kartografije od štampanog do digitalnog doba
MAPA KAO DIZAJNERSKI, TURISTIČKI I ŠIRI DRUŠTVENI MEDIJ

Prijave se primaju do četvrtka 19. februara 2015!

Organizacija Tačka Komunikacije uz podršku Umetničkog prostora U10, u ponedeljak 23. februara 2015. organizuje seriju predavanja na temu Mapa kao medij. Ovaj događaj namenjen je studentima i profesionalcima  različitih usmerenja, ali i svima onima koji mape u širem kontekstu vide kao sredstvo u okviru svog umetničkog ili društvenog delovanja.

Potrebu za mapama danas imaju svi – mediji, istraživači, aktivisti, marketing agencije, umetnici, istoričari, dizajneri… One se kroz istoriju koriste u  najrazličitije svrhe i sa raznorodnim namenama. Sredstvo su za komunikaciju i prezentaciju različitih sadržaja, orijentaciju, istovremeno i istorijski dokument ali i polje za izražavanje određene političke ideologije. Danas, u svetu digitalnog, kako se čini, ovaj mediji pronalazi svoju najširu primenu jer je njegovo korišćenje postalo lako dostupno, a informacije koje pruža lako čitljive.

Seminar Mapa kao medij, organizovan uz značajnu podršku Telenor fondacije, ima za cilj da kroz nekoliko stručnih predavanja, multimedijalne prezentacije, primere dobre prakse i otovrene razgovore objasni istoriju korišćenja mapa, njihovu savremenu primenu i brojne mogućnosti koje pružaju.

Ceo događaj biće održan na adresi Kosovke devojke 3 u samoorganizovanom Umetničkom prostoru U10, koji je u Beogradu postao prepoznatljiv po tome što kroz različite programe podržava i afirmiše mlade umetnike, nove teme i pitanja u oblasti vizuelnih umetnosti i komunikacija.

Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je da slanjem prijave (ime, prezime, broj telefona, zanimanje, fakultet ili institucija iz koje učesnik dolazi) potvrdite svoje učešće na info@tackakomunikacije.org. Prijave se primaju do četvrtka 19. februara.

Među predavačima i učesnicima su Dragana Petrović, sa Rudarsko-Geološkog Fakulteta koja će govoriti o nastanku prvih karata i njihovoj nameni pa sve do do najsavremenijih karata koje se, ponovo, rade na zidovima ali ovog puta na “cloud” zidovima.

O subjektivnom, izražajnom, pripovedačkom i manipulativnom aspektu kartografije i vizuelizacije podataka, od prvih jezika do interneta danas govoriće Uroš Krčadinac, predavač na Fakultetu organizacionih nauka i jedan od osnivača Kluba putnika.

Isidora Nikolić sa Fakulteta za medije i komunikacije govoriće o infografikama, elementarnim strukturama za pravljenje različitih grafikona, dijagrama, mentalnih mapa i kompleksnih setova informacija, principima po kojima nastaju čitljive vizuelne slike koje mogu da informišu i objasne svet i društvo u kome živimo.

Kartiranje u kriznim situacijama i mogućnost nauke da predvidi prirodne katastrofe biće tema Uroša Đurića, asistenta na Građevinskom fakultetu.

Istoričar Vladimir Dulović će govoriti o Beogradu na mapama, kroz istoriju i o tome kako raznolikost likovnih prikaza može biti inspirativna za današnje crtače mapa i istraživanje urbanih prostora.

Nakon predavanja biće održan i okrugli sto, u okviru kojeg će predstavnici stručne javnosti, medija i korporativnog sektora razgovorati o tome kako mape funkcionišu danas, gde nalaze svoju primenu i kolika je realna potreba za njima u Srbiji.

Više informacija o seminaru i kompletnu agendu možete pogledati na:
www.facebook.com/tacka.komunikacije ili na adresi www.tackakomunikacije.org

Agenda

*Za prvi deo seminara potrebno je poslati prethodnu prijavu

11:45 Registracija i uvodna reč organizatora*
12:15 Dragana Petrović, Rudarsko-geološki fakultet : Mala karta, velika istorija
13:00 Uroš Krčadinac, Fakultet organizacionih nauka, Klub putnika: Kreativna kartografija
13:45 Pauza za kafu
14:00 Isidora Nikolić, Fakultet za medije i komunikacije: Dizajn i mape
14:45 Uroš Đurić, Građevinski fakultet: Kartiranje u kriznim situacijama
15:30 Pauza za ručak
16:30 Vladimir Dulović, istoričar : Beograd na mapama
17:15 Paul Currion: Tekst i grad
18:00 Okrugli sto: Praktična primena i savremena potreba za mapama
(Slobodna Evropa, Telenor, Mladi za turizam, Poplave.rs )
19:00 Koktel i promocija “Zvučna mapa Beograda 2014/15″