UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Srebrna medalja RIBA: Nick Elias, Bartlett School of Architecture, UCL – ‘PoohTown’
RIBA-Logo_o

Početkom decembra prošle godine u Londonu su dodeljena priznanja Kraljevskog instituta britanskih arhitekata (RIBA), The RIBA President’s Medals, koja se smatraju najprestižnijim svetskim nagradama u arhitektonskom obrazovanju. Ovaj put RIBA je pozvala 317 škola iz 61 države da nominuju projekte, najveći broj ikad u istoriji ovih priznanja.

Ceremonija dodele priznanja odigrava se u decembru svake godine, u prostorijama RIBA instituta u Londonu, gde predsednik instituta proglašava dobitnike i uručuje Srebrnu, Bronzanu i Medalju za disertaciju.

Srebrna medalja RIBA

Ove godine najviše priznanje – Srebrnu medalju RIBA osvojio je Nick Elias, iz Bartlett School of Architecture (University College London) za projekat ‘PoohTown’. Tutori su mu bili CJ Lim i Bernd Felsinge.

Fokusom na grad Slough i industrijski razvoj i društvene nejednakosti koje je grad iskusio tokom 1920-ih godina, decenijom u kojoj su priče o Vini Puu (Winnie the Pooh) autora A.A. Milne-a po prvi put objavljene i postale popularne zbog svojih opisa jednog fiktivnog srećnog sveta, projekat iznova vrednuje skrivene odgovore na društveno-političku izolaciju.

Ovo se postiže reinterpretacijom duboko usađenog zadovoljstva Milnovih protagonista kako bi se uradio predlog „srećne“ arhitekture u kojoj stanovnici mogu živeti, raditi i zabavljati se zajedno, u održivoj ekonomskoj mreži.

Na taj način ‘PoohTown’ uspostavlja temelje za suptilnu kritiku potencijala današnjih gradova za propisivanje mera sreće uz poznate običaje (koncept, po mišljenju autora, zabrinjavajuće odsutan u današnjem planiranju gradova) i upozorava na potrebu za dizajnom za emocije kao načinom za pronalaženje svrhe arhitekture u svetu koji se menja.

Nick Elias, Bartlett School of Architecture, UCL - PoohTown

Bronzana medalja RIBA

Simon Dean, sa Univerziteta Kingston i tutorima Jane Houghton i Stephen Baty, nagrađen je Bronzanom medaljom RIBA za projekat ‘Flow, 1944’.

Na površini, projekat predstavlja dizajn kupališta lociranog u kamenolomu, uklesanom u okamenjenoj lavi iz erupcije Vezuva 1944. godine.

Razvojem karakterističnog prostora prolaznosti na pejzažu koji je izbegavan, ‘Flow, 1944’ naglašava važnost pojmova efemernost i prolaznost vremena u vidu izgrađenog okruženja kog su arhitekti osmislili a korisnici naselili, i na taj način upozorava na ulogu arhitekture u stvaranju slojeva istorije, kako fizičkih, tako i od kolektivnog značenja.

Simon Dean, Kingston University - Flow, 1944

Medalja za disertaciju RIBA

Medalju za disertaciju dobio je Jasper Ludewig za rad ‘Made Ground: A spatial history of Sydney Park’. Stvorena pod nadzorom Ross Anderson-a i predložena od strane Univerziteta u Sidneju, disertacija se fokusira na Park Sidnej, kao primer „prostorne istorije“, metode istorijskog istraživanja koju je razvio australijski geograf, istoričar i teoretičar arhitekture Paul Carter.

Svaki od šest eseja disertacije Made Ground razmatra seriju praksi, verovanja i alatki u stvaranju istorije australijskih fizičkih i društvenih prostora, sa ciljem da ilustruju postkolonijalni kapacitet tumačenja tekstova i zapisa iz prošlosti kao način destabilizovanja pretpostavki o mestima u Australiji na kojima danas deluju arhitekte, planeri i urbanisti.

JasperLudewig_01_o

Ostala priznanja

Preostale nagrade dodeljene su sledećim studentima:

Visoka pohvala – kategorija Srebrne medalje:

Justin Cawley, University of Sydney za rad ‘An Ark for Endangered Atmospheres’

Justin Cawley, University of Sydney - ‘An Ark for Endangered Atmospheres’

Pohvala – kategorija Srebrne medalje:

Yannis Halkiopoulos, University of Westminster za rad ‘Brooklyn Co-operative’


Louis Sullivan, Bartlett School of Architecture, UCL,za rad ‘The Living Dam’

Pohvala – kategorija Bronzane medalje:

Samuel Little, London Metropolitan University za rad ‘City Frame: The reappropriation of Maple House’


Emily Priest, Bartlett School of Architecture, UCL, za rad ‘Rong Xhan Safehouse’


Ho Yeung (Howell) Tsang, University of Hong Kong za rad ‘Urban Living Transition: Vanishing heritage of Hong Kong residence’

Visoka pohvala – kategorija Medalje za disertaciju:

Ekaterina Tikhoniouk, University College Dublin za rad ‘Towards a Common Ground for Play: Examining the history of play and playgrounds in Dublin’s Liberties’


Pohvala – kategorija Medalje za disertaciju:

Leon Fenster, Bartlett School of Architecture, UCL, za rad ‘Exilic Landscapes: Synagogues and Jewish architectural identity in 1870s Britain’

Serjeant nagrade za izuzetan crtež: likovni izraz

Part 1: Oliver Riviere, University of Brighton za rad ‘The Institute of Concrete Poetry’


Part 2: Adam Bell, University of Greenwich za rad ‘The Restored Commonwealth Club’

Britanski ogranak kompanije Skidmore, Owings & Merrill (SOM) je takođe dodelio stipendije Fondacije SOM kandidatima odabranim među učesnicima ovogodišnjeg konkursa za medalje.

Stipendija SOM fondacije za Part 1:

Kent Gin, University of East London za rad ‘Cultural Perforation of Madrid, Disruption of the Defined’


Stipendija SOM fondacije za Part 2:

Mike Lim, Royal College of Art, za rad ‘Untitled, 2014. Mixed Media’


Izložba najboljih studentskih radova na polju arhitekture, koja prikazuje nove ideje iz celog sveta, je otvorena za javnost do 31. januara 2015. godine u prostorijama RIBA instituta – the Practice Space, RIBA, 66 Portland Place W1, London.

Više informacija o svim nagrađenim radovima i prethodnim dobitnicima na adresi:
http://www.presidentsmedals.com/