УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Сребрна медаља RIBA: Nick Elias, Bartlett School of Architecture, UCL – ‘PoohTown’
RIBA-Logo_o

Почетком децембра прошле године у Лондону су додељена признања Краљевског института британских архитеката (RIBA), The RIBA President’s Medals, која се сматрају најпрестижнијим светским наградама у архитектонском образовању. Овај пут RIBA је позвала 317 школа из 61 државе да номинују пројекте, највећи број икад у историји ових признања.

Церемонија доделе признања одиграва се у децембру сваке године, у просторијама RIBA института у Лондону, где председник института проглашава добитнике и уручује Сребрну, Бронзану и Медаљу за дисертацију.

Сребрна медаља RIBA

Ове године највише признање – Сребрну медаљу RIBA освојио је Nick Elias, из Bartlett School of Architecture (University College London) за пројекат ‘PoohTown’. Тутори су му били CJ Lim и Bernd Felsinge.

Фокусом на град Slough и индустријски развој и друштвене неједнакости које је град искусио током 1920-их година, деценијом у којој су приче о Вини Пуу (Winnie the Pooh) аутора A.A. Milne-а по први пут објављене и постале популарне због својих описа једног фиктивног срећног света, пројекат изнова вреднује скривене одговоре на друштвено-политичку изолацију.

Ово се постиже реинтерпретацијом дубоко усађеног задовољства Милнових протагониста како би се урадио предлог „срећне“ архитектуре у којој становници могу живети, радити и забављати се заједно, у одрживој економској мрежи.

На тај начин ‘PoohTown’ успоставља темеље за суптилну критику потенцијала данашњих градова за прописивање мера среће уз познате обичаје (концепт, по мишљењу аутора, забрињавајуће одсутан у данашњем планирању градова) и упозорава на потребу за дизајном за емоције као начином за проналажење сврхе архитектуре у свету који се мења.

Nick Elias, Bartlett School of Architecture, UCL - PoohTown

Бронзана медаља RIBA

Simon Dean, са Универзитета Kingston и туторима Jane Houghton и Stephen Baty, награђен је Бронзаном медаљом RIBA за пројекат ‘Flow, 1944’.

На површини, пројекат представља дизајн купалишта лоцираног у каменолому, уклесаном у окамењеној лави из ерупције Везува 1944. године.

Развојем карактеристичног простора пролазности на пејзажу који је избегаван, ‘Flow, 1944’ наглашава важност појмова ефемерност и пролазност времена у виду изграђеног окружења ког су архитекти осмислили а корисници населили, и на тај начин упозорава на улогу архитектуре у стварању слојева историје, како физичких, тако и од колективног значења.

Simon Dean, Kingston University - Flow, 1944

Медаља за дисертацију RIBA

Медаљу за дисертацију добио је Jasper Ludewig за рад ‘Made Ground: A spatial history of Sydney Park’. Створена под надзором Ross Anderson-а и предложена од стране Универзитета у Сиднеју, дисертација се фокусира на Парк Сиднеј, као пример „просторне историје“, методе историјског истраживања коју је развио аустралијски географ, историчар и теоретичар архитектуре Paul Carter.

Сваки од шест есеја дисертације Made Ground разматра серију пракси, веровања и алатки у стварању историје аустралијских физичких и друштвених простора, са циљем да илуструју постколонијални капацитет тумачења текстова и записа из прошлости као начин дестабилизовања претпоставки о местима у Аустралији на којима данас делују архитекте, планери и урбанисти.

JasperLudewig_01_o

Остала признања

Преостале награде додељене су следећим студентима:

Висока похвала – категорија Сребрне медаље:

Justin Cawley, University of Sydney за рад ‘An Ark for Endangered Atmospheres’

Justin Cawley, University of Sydney - ‘An Ark for Endangered Atmospheres’

Похвала – категорија Сребрне медаље:

Yannis Halkiopoulos, University of Westminster за рад ‘Brooklyn Co-operative’


Louis Sullivan, Bartlett School of Architecture, UCL,за рад ‘The Living Dam’

Похвала – категорија Бронзане медаље:

Samuel Little, London Metropolitan University за рад ‘City Frame: The reappropriation of Maple House’


Emily Priest, Bartlett School of Architecture, UCL, за рад ‘Rong Xhan Safehouse’


Ho Yeung (Howell) Tsang, University of Hong Kong за рад ‘Urban Living Transition: Vanishing heritage of Hong Kong residence’

Висока похвала – категорија Медаље за дисертацију:

Ekaterina Tikhoniouk, University College Dublin за рад ‘Towards a Common Ground for Play: Examining the history of play and playgrounds in Dublin’s Liberties’


Похвала – категорија Медаље за дисертацију:

Leon Fenster, Bartlett School of Architecture, UCL, за рад ‘Exilic Landscapes: Synagogues and Jewish architectural identity in 1870s Britain’

Serjeant награде за изузетан цртеж: ликовни израз

Part 1: Oliver Riviere, University of Brighton за рад ‘The Institute of Concrete Poetry’


Part 2: Adam Bell, University of Greenwich за рад ‘The Restored Commonwealth Club’

Британски огранак компаније Skidmore, Owings & Merrill (SOM) је такође доделио стипендије Фондације SOM кандидатима одабраним међу учесницима овогодишњег конкурса за медаље.

Стипендија SOM фондације за Part 1:

Kent Gin, University of East London за рад ‘Cultural Perforation of Madrid, Disruption of the Defined’


Стипендија SOM фондације за Part 2:

Mike Lim, Royal College of Art, за рад ‘Untitled, 2014. Mixed Media’


Изложба најбољих студентских радова на пољу архитектуре, која приказује нове идеје из целог света, је отворена за јавност до 31. јануара 2015. године у просторијама RIBA института – the Practice Space, RIBA, 66 Portland Place W1, Лондон.

Више информација о свим награђеним радовима и претходним добитницима на адреси:
http://www.presidentsmedals.com/