УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
cinr_cover_-3_logos_01_o

Конкурс

Извор: Designed.rs

Create in Residence је нови мултидисциплинарни међународни програм који је иницирао Шведски институт. Посвећен је резиденцијалним боравцима аутора из Србије у партнерским организацијама у Шведској, као и шведских аутора у Србији.

Током своје пилот фазе, програм је посебно фокусиран на два креативна домена. Поред Writers in Residence програма организованог у сарадњи са фестивалом Крокодил, Балтичким центром за писце и преводиоце и Comic Arts центром из Малмеа, Шведски институт такође иницира јединствену двосмерну размену младих, талентованих дизајнера из Шведске и Србије.

Програм Designers in Residence је пре свега намењен младим, мотивисаним ауторима и професионалцима из широког поља дизајн дисциплина, а биће спроведен од стране две истакнуте организације из Малмеа и једног унивезитета: културни центар Stpln, Унивезитет у Малмеу и Form/Design Center  у сарадњи са Дизајн инкубатором Нова Искра из Београда, који ће спровести конкурс у Србији и угостити три шведска дизајнера у периоду октобар – децембар 2014. Поред Шведског Института као иницијатора, подршку програму пружа и Амбасада Шведске у Београду.

cinr_bcwt_01_o

Интердисциплинарни рад, пажљиво планирање сваког од резиденцијалних боравака према потребама њихових корисника и специфичности организација које ће их угостити су главне одлике овог програма. Формат резиденцијалног боравка у оквиру овог програма третира се као важан инструмент јавне дипломатије и међународне сарадње. Уједно то је и платформа кроз коју ће сам формат резиденција бити стављен у нови контекст путем развијања новог модела сарадње који може бити примењен и у другим креативним гранама и географским областима.

Програм има open-end карактер, што значи да се од учесника не очекује продукција конкретног пројекта у оквиру трајања резиденције, док ће кандидати бити бирани на бази процене о позитивном утицају резиденције на њихов лични и професионални развој. Диплома било ког факултета или више школе из сфере креативности (примењена уметност, дизајн, архитектура, уметничке академије итд.) је једини формални предуслов, као и релевантно професионално искуство и усавршавања.

Квалитет портфолија, јединствени приступ пројектима и мотивација кандидата за овај студијски боравак биће главни критеријуми при избору. Од кандидата се не очекују да предложе пројекат на коме би радили током резиденције, али уколико имају конкретан план за свој потенцијални једномесечни боравак у Шведској требало би да га представе у оквиру пријавног формулара.

form_design_center_01_o

Шесторо аутора из Србије (троје из области књижевности и стрипа и троје дизајнера) имаће прилику да проведу по месец дана у Шведској, уз покривене трошкове пута, смештаја, радног простора и уз месечну стипендију. Поред тога, локални партнери ће им пружати додатну подршку када је у питању повезивање са сродним институцијама, организацијама и колегама у Шведској.

Три изабрана аутора из Србије имаће покривене путне трошкове, смештај, стипендију, радни простор и професионалну подршку у сва три истакнута иновациона дизајн центра у Малмеу. Stpln ће обезбедити радни простор у оквиру свог coworking сегмента, као и коришћење свог модерно опремљеног maker lab-а и три једнонедељна курса из домена израде прототипова, као и везе са локалном уметничком заједницом. Унивезитет у Малмеу ће такође понудити радни простор и комуникацију са универзитетским стручњацима и својим истраживачима, програмима и активностима. Form/DC ће обезбедити везе са локалним заједницама креативних професионалаца и угостити све јавне презентације везане за резиденцијални програм.

nova_iskra_design_incubator_01_o

За заинтересоване кандидате:

најкасније до 17. августа.

Ужи избор кандидата из Србије сачиниће тим Нове Искре, док ће за финалну селекцију бити задужени шведски партнери. Исти процес биће примењен и у супротном смеру, приликом избора шведских аутора који ће по месец дана провести у Новој Искри. Селекција кандидата биће завршена до 1. септембра, након чега ће уследити договори око организационих детаља.

Програм Create in Residence повезује културе кроз креативну продукцију, сарадњу и размену. Create in Residence има за циљ да подстакне лични и професионални развој младих аутора и успостави нове везе између књижевних и дизајн сцена Србије и Шведске.