УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

slika

ТЕМА

ДОКУМЕНТАЦИЈА, ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И РЕСТАУРАЦИЈА ГРАДИТЕЉСКОГ НАСЛЕЂА:  РОГЉЕВАЧКЕ И РАЈАЧКЕ ПИВНИЦЕ

 

KRATKO

 

ЛЕТЊА ШКОЛА АРХИТЕКТУРЕ 2021 РОГЉЕВО И РАЈАЦ

ТЕМА: “ДОКУМЕНТАЦИЈА, ИНТЕРПРЕТАЦИЈА И РЕСТАУРАЦИЈА ГРАДИТЕЉСКОГ НАСЛЕЂА: РОГЉЕВАЧКЕ И РАЈАЧКЕ ПИВНИЦЕ”

 

1-15. јула 2021.

 

Рок за пријаву: 10. јун 2021.

 

Језик: српски, енглески

 

Организатор: Група архитеката (Београд, Србија) | Подршка: Пројекат „#ЕУза тебе – за културно наслеђе и туризам“, Културно наслеђе без граница Албанија

 

ПРОГРАМ

Програм подстиче мултидисциплинарну међународну сарадњу, бави се питањима имплементације и прац́ења пројеката заштите наслеђа у локалном, регионалном и европском оквиру.

Летња школа ц́е бити одржана од 1. до 15. јула 2021. Радни дан траје од 10:00 до 19:00 х (укључујуц́и паузу за ручак од 1 сата). Програм има два модула који се фокусирају на документацију, интерпретацију и рестаурацију културне баштине, кроз примењени рад на објектима у Рогљеву и Рајцу. Школа ће бити организована кроз два паралелна модула током 15 дана, а учесници могу одабрати један или два модула за завршни рад. Предавања ће се одржавати поподне и заједничка су за оба модула, док ће током преподнева бити организован практични рад.

Модул 1 – ДОКУМЕНТАЦИЈА И ТУМАЧЕЊЕ ГРАДИТЕЉСКОГ НАСЛЕЂА

Учесници ће радити на снимању и изради техничке документације за сабор у Рогљеву и Рајцу, користец́и класичне технике архитектонског снимања. Учесници ће такође учити о новим методологијама и технологијама које се користе у ту сврху, уз напомену о томе које су технологије доступне у Србији и како се врши избор технике и обухвата снимања. Учесницима ће бити представљени основни принципи интерпретације наслеђа, а у сврху припреме и стварања адекватне презентације за различиту публику.

 

Студијско путовање

Студијско путовање на локалитет Гамзиград биће организовано 7. дана Летње школе.

Модул 2 – РЕСТУРАЦИЈА ВИНСКИХ ПОДРУМА: ТЕХНИКЕ ГРАЂЕЊА, МЕТОДОЛОГИЈА РЕСТАУРАЦИЈЕ И ОДРЖАВАЊА ИСТОРИЈСКИХ КОНСТРУКЦИЈА – БЛАТНИ И КРЕЧНИ МАЛТЕРИ, ПРЕПОКРИВАЊЕ КРОВОВА

Учесници ће радити на рестаурацији елемената архитектуре винских подрума смештених у комплексу  Рогљевачких и Рајачких пивница. Студенти ће радити на припреми и наношењу блатног малтера и дерсовању зидова кречним малтером. Поред обуке за старе технике градње, изводиц́е се и обука о историјским и модерним алатима.

 

Програм је подељен у два основна сегмента: теоријски и практични део, који подразумева рад на самим објектима, уз обуку и пажљив надзор. Теоретско знање пружају угледни професори и искусни професионалци из Србије и иностранства. Занатске и конзерваторске технике и вештине представиц́е искусни мајстори и тренери кроз конзерваторско-рестаураторске радове на заштићеним објектима ин ситу.

 

ТРОШКОВИ И НАКНАДЕ

Школа је субвенционисана; котизација износи 6000,00 РСД ( 50 ЕУР) за цело време трајања школе и укључује трошкове обуке (радионице + предавања), радни материјал и смештај (три оброка дневно + ноћење). Смештај је обезбеђен у пансиону, у непосредној близини локације.

 

Котизација не покрива путне трошкове.

 

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ: организатор ће се придржавати прописаних мера за спречавање ширења болести Covid-19. Полазницима ће бити достављена  листа релевантних веб страница министарстава.

 

Организатор задржава право промене програма. Све промене ће бити благовремено саопштене.

 

ПРИЈАВА

 

Ваша пријава треба да садржи:

– попуњен образац пријаве https://tinyurl.com/apvpcpae

– кратку биографију (максимално 1 страница) послату на наш е-маил.

– мотивационо писмо (највише 1 страница) послато на наш е-маил.

 

Своју биографију и мотивационо писмо можете послати на маил: gruparhitekata@gmail.com.