UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ilustracija

Naziv Laboratorije:

Laboratorija građevinskog fonda


Rukovodilac Laboratorije:

 

Dr Dušan Ignjatović, vanredni profesor
Rukovodilac
Email: ignjatovic.dusan@arh.bg.ac.rs


Istraživači:

 

Dr Nataša Ćuković Ignjatović, vanredni profesor

Dr Bojana Zeković, asistent

Nevena Lukić, asistent

Nikola Miletić, saradnik van radnog odnosa,

student doktorskih studija


LABORATORIJA za istraživanje GRAĐEVINSKOG FONDA je koncipirana oko niza tema vezanih za strukturiranje, utvrđivanje performansi i istraživanju mogućnosti unapređenja građevinskog fonda. Kroz širok spektar istraživačkih tema fokus je postavljen na

  • metodološkom pristupu razvoju tipologija odnosno modalitetima njihovih primena u procesima valorizacije i upravljanja građevinskim fondom prema različitim grupama korisnika od individualnih do institucionalnih odnosno prostornih nivoa od lokalnih do nacionalnih.
  • ispitivanju performansi objekata uz primenu beskontaktnih (termovizijsko snimanje) kontaktnih (merenje toplotnog protoka) dijagnostičkih metoda, kao i utvrđivanja stepena zaptivenosti objekata kao polaznoj osnovi za razvoj metodološkog pristupa unapređenja performansi u oblasti energetske efikasnosti.
  • istraživanju obuhvata i modaliteta unapređenja objekata kao izuzetno značajnog projektantsko- tehnološkog izazova koji predstavlja osnov formulisanja sveobuhvatne strategije održivog i otpornog razvoja u oblasti građevinarstva.

Istraživači na raspolaganju imaju odgovarajuću tehnološku opremu, softverske pakete kao i literaturu u oblasti odnosno mogućnost direktnog učestvovanja u aktuelnim i planiranim istraživačkim projektima.